Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ο αγωγός TAP στριμώχνει την Αλβανία για ΑΟΖ στο Ιόνιο



Έντονη κινητικότητα στο θέμα της ΑΟΖ με την Ελλάδα αναπτύσσει η Αλβανία υπό την πίεση που διαμορφώνουν τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της πρότασης για τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), υποψηφίου για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας.
Η κατασκευή του αγωγού θεωρείται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, για την Αλβανία εξαιρετικής σημασίας έργο, καθώς θα βάλει τη χώρα στον ενεργειακό χάρτη, θα αναβαθμίσει τον ρόλο της στα Βαλκάνια, ενώ πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλη επένδυση.
Προϋπόθεση είναι η σύναψη διμερών συμφωνιών ανάμεσα στις χώρες διέλευσης και ένα από τα "αγκάθια" της υπογραφής της ανάλογης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας είναι η εκκρεμότητα της ΑΟΖ, όπως έχει διαμηνύσει η Αθήνα.
Η συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ στο Ιόνιο έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές από τον Απρίλιο του 2009.
Ωστόσο, στη συνέχεια, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, έπειτα από προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ακύρωσε τη συμφωνία για τεχνικούς λόγους, αποφασίζοντας ότι η έγκριση της επιτροπής διαπραγμάτευσης ήταν αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας της χώρας.
Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Εντμόν Παναρίτι, ο οποίος αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα, με εντολή του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Σαλί Μπερίσα, συστήθηκε διυπουργική επιτροπή για εξεύρεση θετικής λύσης στο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου