Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Αλμούνια: Η Έρευνα Κατά της Gazprom Δεν Αφορά την Διασύνδεση των Τιμών Πετρελαίου-Αερίου Εν Γένει



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε χθες ότι η έρευνα που διεξάγει για τις εμπορικές πρακτικές της Gazprom στο φυσικό αέριο δεν αποτελεί επίθεση κατά της διασύνδεσης των τιμών του αερίου με αυτές του πετρελαίου εν γένει, αλλά αφορά την τάση της συγκεκριμένης εταιρείας να ακολουθεί την τακτική αυτή σε αγορές όπου είναι κυρίαρχη.
«Δεν λέμε ότι η διασύνδεση είναι παράνομη γενικότερα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Επίτροπου Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια. «Αλλά αν μια κυρίαρχη εταιρεία αποφασίσει να διατηρεί την διασύνδεση χωρίς να αντικατοπτρίζει τις θεμελιώδεις δυνάμεις της αγοράς, τότε η συμπεριφορά αυτή μπορεί να θεωρηθεί καταχρηστική, όπως για παράδειγμα αν οδηγεί σε υψηλότερες τιμές τη στιγμή που η ζήτηση περιορίζεται».
Προχθες, ο Αλμούνια απάντησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι άλλοτε η διασύνδεση είχε νόημα, αλλά η ανάπτυξη της φυσικής αγοράς και άλλες αλλαγές που συντελέστηκαν καθιστούν πλέον την τακτική αυτή περιττή. «Η διασύνδεση δεν καλύπτει πλέον τις θεμελιώδεις δυνάμεις της αγοράς, όσον αφορά την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση που πρέπει να υπάρχει», σημείωσε.   
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου