Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΠΑ και Τουρκία συνεργάζονται για την επίλυση της διαμάχης για τα κουρδικά πετρέλαια



Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι μοιράζονται τις ανησυχίες τους, για τη συνεχιζόμενη διαμάχη ανάμεσα στη Βαγδάτη και την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του Αρμπίλ, στο Βόρειο Ιράκ. Αφορμή οι συμφωνίες για τα πετρέλαια που έχει υπογράψει η κουρδική διακυβέρνηση με ξένες πετρελαϊκές εταιρίες. Αμερικανοί και Τούρκοι συμφωνούν πως οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν «μέσω διαλόγου» και με βάση το ιρακινό σύνταγμα.
Ένταση επίσης έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Άγκυρας και της Βαγδάτης, λόγω της απόφασης της Τουρκίας να αγοράσει αργό πετρέλαιο από το κουρδικό βόρειο Ιράκ. Τη αγοραπωλησία αυτή η ιρακινή κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει «παράνομη».
Τα ζητήματα αυτά ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε ο αμερικανός πρέσβης Carlos Pascual, ειδικός απεσταλμένος του Στέητ Ντηπάρτμεντ και συντονιστής για διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις, με ανώτερους τούρκους αξιωματούχους στις 6-7 Σεπτεμβρίου. Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την αμερικανική αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πρέσβης Feridun Sinirlioğlu.
Η εσωτερική διαμάχη Βαγδάτης- Αρμπίλ ήταν το κύριο θέμα των συζητήσεων που είχε ο Pascual με τον τούρκο υπουργό Ενέργειας Taner Yıldız, στις 6 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και με αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα, στις 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ».
Η διαμάχη μεταξύ Αρμπίλ και Βαγδάτης έχει ξεσπάσει επειδή η κουρδική διακυβέρνηση αρνείται να ενημερώνει και να παίρνει την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης για τα πετρελαϊκά συμβόλαια που υπογράφει με τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες.
Η πρόσφατη κίνηση της Τουρκίας να αγοράσει απ’ ευθείας αργό πετρέλαιο από το κουρδικό βόρειο Ιράκ, έχει χαρακτηριστεί «παράνομη», από τη Βαγδάτη. Η ιρακινή κυβέρνηση, απειλεί επίσης δυτικές πετρελαϊκές εταιρίες ότι θα αποκλειστούν από τα πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα του νότου, στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν και συνεχίσουν απ’ ευθείας αγορές αργού από το Αρμπίλ. Ήδη, η ExxonMobil αποκλείστηκε από την αγορά ιρακινού πετρελαίου.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, «οι προσπάθειες για την προώθηση του “νότιου διαδρόμου” του πετρελαίου, για τις εξαγωγές πετρελαίου από την Κασπία στην Ευρώπη, βρίσκονταν επίσης στην ατζέντα της αμερικανικής αντιπροσωπείας με τους Τούρκους αξιωματούχους». 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου