Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Τι πετρέλαιο, τι ξύλο, η εκμετάλλευση παραμένει η ίδια



Η αυξημένη, έως και απαγορευτική, τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, οδηγεί την πλειονότητα των Ελλήνων σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, με κυριότερη τα καυσόξυλα για τζάκι ή ξυλόσομπες. Και εδώ η ικανότητα των Ελλήνων στην απάτη αποδεικνύεται προσοδοφόρα για κάποιους επιτήδειους και εξουθενωτική για τους υπόλοιπους.
Έτσι, διαπιστώνονται οι ακόλουθες παρατυπίες
1. Τεράστιες διαφορές τιμών μεταξύ των αγορών σε διαφορετικές πόλεις. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη ο ένας τόνος καυσόξυλα στοιχίζει 110€ ο τόνος, στην Πάτρα 160€ και στην Αθήνα 200€!!! Αλήθεια, πόσο τους κοστίζει η αγορά και με τι ποσοστό κέρδους πουλάνε στον καταναλωτή;
2. Είναι γνωστή η τακτική να πωλούνται τα καυσόξυλα βρεγμένα, με συνέπεια το τελικό κόστος για τον καταναλωτή να είναι πολύ μεγαλύτερο από το προϊόν που πραγματικά προμηθεύεται.
3. Υπάρχει μια μορφή καρτέλ σε κάθε πόλη, με συνέπεια όταν ρωτάς την τιμή σε έναν έμπορο, είναι σαν να ρωτάς σε όλους (δηλαδή  έχουμε "καρτέλ ξύλου"). Στην Πάτρα, π.χ. όλοι έχουν ακριβώς την ίδια τιμή, χωρίς να υπάρχει διαφορά ούτε κατά ένα λεπτό!!!
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα στους αρμόδιους φορείς:
1. Θα υπάρξουν έλεγχοι, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχουν καρτέλ, που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την επιβεβλημένη απομάκρυνση από το πετρέλαιο και τη διέξοδο προς τα καυσόξυλα;
2. Πως δικαιολογείται το τεράστιο αυτό εύρος τιμών μεταξύ των διαφόρων αγορών;
3. Γιατί δεν εφαρμόζεται και στην Ελλάδα η μονάδα μέτρησης Cord*, όπως κάνουν οι κουτόφραγκοι χρόνια τώρα; Η χρήση του κιλού είναι ιδανική για την εξαπάτηση των καταναλωτών, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της ποσότητας του ξύλου που αγοράζει ο καταναλωτής και της ποσότητας που πληρώνει. Το χειμώνα, που τα ξύλα είναι βρεγμένα η διαφορά μπορεί να φθάσει και στο 50%, δηλαδή πληρώνεις 100€ ξύλα και παίρνεις 50€, γιατί τα υπόλοιπα είναι νερό!!!
4.Υπάρχει διάθεση από την κυβέρνηση να προστατεύσει τους καταναλωτές από την εκμετάλλευση και την αισχροκέρδεια ή θα αφήσει την εξέλιξη των πραγμάτων στην τύχη τους, και όποιος μπορέσει ας επιβιώσει;
Σε καιρούς χαλεπούς, όπου η προστασία των αδυνάμων οφείλει να είναι το πρώτο μέλημα της κάθε κυβέρνησης, η εφαρμογή και αυστηρή τήρηση των νόμων είναι επιβεβλημένη, ώστε οι ανισότητες να αμβλυνθούν κατά το μέγιστο δυνατό.
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ζητά την παρέμβαση των αρμοδίων φορέων άμεσα και αποτελεσματικά, για να δοθεί ένα μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης και παρουσίας ενός οργανωμένου και σοβαρού κράτους.
Η άφεση των πραγμάτων στην τύχη τους δεν ωφελεί κανέναν, και πρωτίστως τους ανίσχυρους. 
ΠΗΓΗ:thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου