Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Η Κίνα αγοράζει χρυσό και "απειλεί" το δολάριο



Ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ περιορίζει τις αγορές αμερικανικών ομολόγων
Μια αξιοπρόσεκτη τάση, η οποία μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και τους μελλοντικούς συσχετισμούς στις παγκόσμιες αγορές, καταγράφεται μέσα στο 2012. Η Κίνα... πατά φρένο στις αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων και, ταυτόχρονα, αυξάνει τα αποθέματά της σε χρυσό.
Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, οι εισαγωγές χρυσού της Κίνας μέσω του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν στους 75,8 τόνους τον περασμένο Ιούλιο, έναντι 68 τόνων τον Ιούνιο. Οι ποσότητες από μόνες τους δεν «ζαλίζουν», πόσω μάλλον αν συγκριθούν με τους 103,6 τόνους που εισήγαγε η Κίνα τον περασμένο Απρίλιο.
Το στοιχείο που έχει, όμως, πολύ μεγαλύτερη σημασία είναι οι συνολικές εισαγωγές χρυσού του ασιατικού γίγαντα από την αρχή του χρόνου, οι οποίες διαμορφώνονται στους 458,6 τόνους, δηλαδή σε τετραπλάσια επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Και, αν υποθέσουμε ότι οι εισαγωγές χρυσού συνεχίστηκαν περίπου με τον ίδιο ρυθμό τον Αύγουστο, τότε η Κίνα αγόρασε, μόνο το πρώτο οκτάμηνο του 2012, χρυσό ίσο με τα συνολικά αποθέματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία διαμορφώνονται στους 502 τόνους.
Στο μεταξύ, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, η Κίνα, ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ, στο πρώτο εξάμηνο του 2012 έχει αυξήσει τις θέσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα μόλις κατά 12,4 δισ. δολάρια, από τα 1,152 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2011 στα 1,164 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο του 2012. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου