Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ιός του αυτονομισμού στο σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Евросоюз флаг эмблема знамя Европейский Союз
Η σημερινή κρίση στη Ευρώπη, η οποία έχει οικονομικό περίβλημα, κρύβει και άλλον κίνδυνο: την αύξηση των αυτονομιστικών τάσεων στο χώρο της «Ενωμένης Ευρώπης». Και εδώ μια ιδιαίτερη απειλή υπάρχει από την πλευρά της ανατολικής Ευρώπης με την περίπλοκη ιστορική της «κληρονομιά», πιστεύει ο αρθρογράφος Πιότρ Ισκεντέροφ.
Όταν μιλούν για την απειλή ενός νέου επαναπροσδιορισμού των ευρωπαϊκών συνόρων, εννοούν πρώτα απ’ όλα τα Βαλκάνια - την «πυριτιδαποθήκη» της Ευρώπης. Η περαιτέρω διάσπαση στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας παραμένει ακόμα πιθανή. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός, ότι ο σημερινός βαλκανικός αυτονομισμός, σε σύγκριση με τα γεγονότα της δεκαετίας του 1990, φέρει έναν ιδιαίτερο εθνικό χαρακτήρα.
Ο αυτονομισμός έχει κατέβει στο επίπεδο των εθνικών κοινοτήτων και εδαφών. Την πρωτιά σε αυτή την διαδικασία την έχουν οι Αλβανοί, και όχι μόνο αυτοί του Κοσόβου. Στη Βουλγαρία για την επιθυμία της διχοτόμησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε αλβανικό και βουλγαρικό κομμάτι μιλούν οι αρχηγοί των μακεδονικών αλβανών. Έτοιμοι είναι να επαναλάβουν το σενάριο του Κόσοβο οι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμοι και παράνομοι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας αλβανικής εθνικότητας.
Έδαφος για αποσχιστικές τάσεις υπάρχει και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Για παράδειγμα, ο τωρινός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán ισχυρίζεται, πως είναι ο σύγχρονος ενοποιητής των ουγγρικών εδαφών – από την Αδριατική έως την Μπουκοβίνα και από την Βιέννη έως την Τρανσυλβανία.
Ενώ οι Ούγγροι εθνικιστές τιμούν το όνειρο της επιστροφής της Τρανσυλβανίας, το επίσημο Βουκουρέστι εξίσου ενεργά συζητά για την αδικία των συνόρων του.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου