Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

L' Echo: Πού θα είναι η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια


L Echo: Πού θα είναι η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια
Η βελγική εφημερίδσ δημοσιεύει ένα εκτενές χρονικό της κρίσης στη ζώνη του ευρώ...
Τετρασέλιδο αφιέρωμα στην κρίση της Ευρωζώνης, υπό τον τίτλο «Πέντε χρόνια μετά: που πάει το ευρώ;» δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα L' Echo, με πλήθος αναφορών στην Ελλάδα.
Αναλυτικότερα, στο πρώτο τμήμα του αφιερώματος γίνεται μια ιστορική αναδρομή στην κρίση από το 2007 μέχρι σήμερα, σημειώνοντας πως εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης του 2009, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα αβυσσαλέο χρέος της τάξης του 120%.
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε αναφέρει τα εξής:
«Έτσι όπως βυθίζεται η οικονομία, η Ελλάδα τρέχει με φόρα προς έναν τοίχο. Είναι η αρχή της ελληνικής κρίσης. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρώ, το χρέος μιας χώρας δεν αποτελεί σταθερή αξία. Από σύνοδο σε σύνοδο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να πείσουν τους επενδυτές για το αντίθετο. Χωρίς αποτέλεσμα. Οι τόκοι που απαιτούν οι αγορές παίρνουν φωτιά, η Ελλάδα έχει de facto αποκλειστεί από τις αγορές…».
Το χειρότερο, όμως, σχολιάζει η Echo, ήταν ο φόβος του τι θα γινόταν με τους άλλους αδύναμους κρίκους (τις ιρλανδικές τράπεζες, την πορτογαλική παραγωγικότητα και την ισπανική αγορά ακινήτων) αν έδιωχναν την Ελλάδα από το «κοπάδι» και τίποτα δεν μπορούσε να τη σώσει.
 Σε άλλο τμήμα του αφιερώματος, όπου τρεις οικονομολόγοι απαντούν σε ερωτήσεις για το μέλλον της ευρωζώνης σε πέντε χρόνια από σήμερα.............. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου