Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Συστάσεις από ΕΕ για έλεγχο πυρηνικών αντιδραστήρων


Συστάσεις από ΕΕ για έλεγχο πυρηνικών αντιδραστήρων
Οι ανωμαλίες --πιθανές ρωγμές-- που ανακαλύφθηκαν στον κάδο ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στο Βέλγιο θα πρέπει να οδηγήσουν στον έλεγχο όλων των παρόμοιων εγκαταστάσεων στην ΕΕ, αλλά η λήψη της απόφασης αυτής εναπόκειται στα κράτη και η Επιτροπή δεν έχει την εξουσία να την επιβάλει, δήλωσε σήμερα μια από τους εκπροσώπους της.
«Οι αρχές θα κάνουν τους ελέγχους αυτούς, είναι προφανές», δήλωσε η Μαρλένε Χόλζνερ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ ενώ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να απευθύνει συστάσεις, αλλά δεν μπορεί να υποχρεώσει κανένα. 
Η ασφάλεια 22 αντιδραστήρων, από τους οποίους οι εννέα βρίσκονται στην επικράτεια της ΕΕ, διακυβεύεται από την ανακάλυψη πιθανών ρωγμών στον κάδο του αντιδραστήρα Αρ. 3 στη μονάδα του Doel, η οποία βρίσκεται κοντά στην Αμβέρσα, αποκάλυψε την Τρίτη η βελγική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πυρηνικού Ελέγχου (ΑFCΝ) σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της.
Ο κατασκευαστής αυτού του κάδου, ο ολλανδικός όμιλος Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, ο οποίος στο μεταξύ έχει σταματήσει τις δραστηριότητές του, έχει παραδώσει συνολικά 21 άλλους κάδους--ένας από αυτούς «περικλείει» τον αντιδραστήρα Αρ. 2 στη βελγική μονάδα Tihange, κοντά στη Λιέγη.
Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde, οι ίδιοι κάδοι εξοπλίζουν δύο αντιδραστήρες στην Ολλανδία, δύο στη Γερμανία, δύο στην Ισπανία, έναν στη Σουηδία, δύο στην Ελβετία, δέκα στις ΗΠΑ και έναν στην Αργεντινή.
Ο έλεγχος του αντιδραστήρα Αρ. 2 στην μονάδα Tihange θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο, δήλωσε η ΑFCΝ. 
ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου