Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Αμερικανικές Ελπίδες για Παραγωγή Πετρελαίου στο Αφγανιστάν



Περισσότερες πετρελαϊκές μεγάλου βεληνεκούς εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για τις πρώτες ύλες του Αφγανιστάν, μετά τη στιγμή που η ExxonMobil αναγνώρισε δημοσίως τις δυνατότητες της συγκεκριμένης χώρας στην ενέργεια.
Η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι ενεργειακοί πόροι του Αφγανιστάν είναι μικρότεροι από αυτούς άλλων κρατών της περιοχής, αλλά και πάλι επαρκούν για να δικαιολογήσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων διεθνών ομίλων. Τον Ιούλιο, οκτώ επιχειρήσεις (μεταξύ τους και η Exxon) εξέφρασαν ενδιαφέρον για άδειες ερευνών σε διαγωνισμό που αφορούσε έξι οικόπεδα στην λεκάνη Afghan- Tajik, ενώ πέρυσι αντίστοιχα δικαιώματα είχε εξασφαλίσει η κινεζική CNPC.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία υπολογίζει τα πιθανά αποθέματα της χώρας σε 1,9 δις βαρέλια, δίχως να δώσει στοιχεία για το πόσα από αυτά θεωρεί ως απολήψιμα. Συγκριτικά, η Γουινέα έχει αποθέματα 1,7 δις βαρελιών και παράγει250.000 βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα.
Αν το Αφγανιστάν κατόρθωνε να φτάσει μια τέτοια παραγωγή, τότε τα έσοδα σε σημερινές τιμές θα ήταν γύρω στα 9,1 δις ετησίως, δηλαδή όσο σχεδόν το μισό ΑΕΠ. Επίσης,σημασία έχουν και τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπολογίζονται σε 59τρις κ.π.

ΠΗΓΗ: energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου