Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Πρόταση για Αγωγό Νοτίου Ιράκ-Τουρκίας με Σημαντικές Γεωπολιτικές Προεκτάσεις



Ανώνυμες πηγές του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας επιβεβαίωσαν την Τετάρτη σε ξένα ΜΜΕ ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται να στείλει αντιπροσωπεία στο Ιράκ, κατόπιν πρόσκλησης της Βαγδάτης, για να συζητήσουν την πιθανότητα κατασκευής αγωγού πετρελαίου που θα συνδέει το νότιο Ιράκ με την Τουρκία. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην πρωτοβουλία των Κούρδων και των Τούρκων να κατασκευάσουν αγωγό από κοινού, παρακάμπτοντας την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση.

Στόχος των Κούρδων είναι η υλοποίηση ενός αγωγού ο οποίος θα τους δώσει πρόσβαση στα λιμάνια της Τουρκίας, αλλά και τη δυνατότητα να εξάγουν μεγαλύτερες ποσότητες δίχως την παρέμβαση της Βαγδάτης. Από την άλλη, η Βαγδάτη δηλώνει εξοργισμένη από τις πρωτοβουλίες αυτές και τονίζει ότι οι οποιεσδήποτε εξαγωγές πετρελαίου θα πρέπει να γίνονται μέσω της κεντρικής κυβέρνησης και όχι από κάθε περιοχή αυτόνομα.

Πλέον όμως, η Βαγδάτη φαίνεται πως επιλέγει να «παίξει»διαφορετικά και επιχειρεί η ίδια να προσεταιριστεί τους Τούρκους, προτείνοντάς τους να φτιάξουν αγωγό που θα ξεκινάει από το Νότιο Ιράκ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου