Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν τη διατήρηση του ελέγχου των ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας εκ μέρους του Δημοσίου κατά 51% και το 20% στο μερίδιο ιδιώτη στην ίδια κατηγορία επιχειρήσεων. Στόχος της κυβέρνησης, με τις δύο αυτές κινήσεις, είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ αναμένεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση να είναι από τις πρώτες που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η προώθησή τους να γίνει ώστε να έχουν ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής στις 5 Αυγούστου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι επίμαχες διατάξεις όπως και άλλα «τεχνικά θέματα» είναι απαραίτητο να αλλάξουν τάχιστα για να περάσει η κυβέρνηση ένα σαφές μήνυμα στο εξωτερικό ότι όταν μιλάει για ιδιωτικοποιήσεις, το εννοεί.
Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει κατάργηση του νόμου 3631/2008που θεσπίστηκε με αφορμή την πώληση του ΟΤΕ, και η οποία απαγόρευε στους ιδιώτες επενδυτές την απόκτηση ποσοστού άνω του 20% σε δημόσιες επιχειρήσεις. Η κατάργηση του νόμου συμπεριλαμβάνεται και στις υποχρεώσεις του Μνημονίου για το β’ τρίμηνο του 2012 (κατάργηση ή τροποποίηση του άρθροτ 11 του ανωτέρω νόμου περί στρατηγικών εταίρων).
Οι επιχειρήσεις στις οποίες το Δημόσιο διατηρεί το 51% του μετοχικού πακέτου είναι η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΤΑ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
ΠΗΓΗ:energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου