Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Γιατί δεν έχει περάσει στην αντλία η μείωση των διεθνών τιμών…



Μπορεί οι διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών να έχουν υποχωρήσει κατά 9,5% τον τελευταίο μήνα, ωστόσο στην αντλία οι καταναλωτές έχουν δει μείωση μόνο 3,2% στη τιμή της βενζίνης.
Τι συνέβη ; Η διαφορά «φαγώθηκε» από την κούρσα του δολαρίου έναντι του ευρώ, που όσο θα αποδυναμώνεται έναντι του αμερικανικού νομίσματος τόσο περισσότερο θα νοιώθουν στην τσέπη τους οι καταναλωτές τις επιπτώσεις από την ακριβή βενζίνη, ακόμη και όταν οι διεθνείς τιμές υποχωρούν.
Ειδικότερα στο διάστημα από τις 5 Μαΐου μέχρι και τις 5 Ιουνίου, υπό το βάρος των ανησυχιών για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, το ευρώ υποχώρησε από τα 1,315 δολάρια στα 1,24 δολάρια, δηλαδή κατά 5,7%. Στο ίδιο ακριβώς διάστημα, η διεθνής τιμής της βενζίνης (platts Μεσογείου) βάσει της οποίας αγοράζουν καύσιμα τα ελληνικά διυλιστήρια, βούτηξε κατά 9,5% : Από τα 1.064 δολάρια/ τόνο, στα 962 δολ/ τόνο. Αλλά επειδή τα πετρελαιοειδή τιμολογούνται σε δολάρια, οι Έλληνες όπως και στο σύνολό τους οι ευρωπαίοι καταναλωτές δεν είδαν στην τσέπη τους όλη τη μείωση.
Έτσι, με τη μετατροπή σε ευρώ, οι διεθνείς τιμές (platts Μεσογείου) διαμορφώθηκαν σε 776 ευρω/ τόνος από 809 ευρώ πριν από ένα μήνα (-4%), και η τιμή διυλιστηρίου σε 620 ευρώ / κυβικό, από 643 ευρώ πριν ένα μήνα (-3,5%).
Εν προκειμένω, δηλαδή τα διυλιστήρια μείωσαν τη τιμή τους κατά 2,3 λεπτά/ λίτρο. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση στην αντλία, όπου ο μέσος όρος χώρας, από τα 1,789 ευρώ της 5ης Μαΐου υποχώρησε στις 5 Ιουνίου στα 1,731 ευρώ. Δηλαδή μειώθηκε κατά 6 λεπτά ή κατά 3,2%. 
ΠΗΓΗ:/www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου