Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Μανταλένα Πίου: Μένουν από... ρεύμα ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΡΑΕ



Με το κραχ στον τομέα της ενέργειας προ των πυλών, όλοι οι φορείς του κλάδου, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΡΑΕ και άλλοι προσπαθούν με ημίμετρα να αντιμετωπίσουν όπως όπως την κατάσταση, με την ελπίδα να κερδίσουν χρόνο, μήπως και μετά τις εκλογές υπάρξει λύση.
Η ΔΕΗ κατάφερε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο να μετατραπεί σε «επί ζημία μονοπώλιο», που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ η ΔΕΠΑ αναζητά επειγόντως μετρητά για να μπορέσει να πληρώσει μέσα στον Ιούνιο τους ξένους προμηθευτές φυσικού αερίου. Η εταιρεία ξέμεινε από ρευστότητα, γιατί οι πελάτες της και κυρίως οι μεγάλοι ανεξάρτητοι ηλεκτροπραγωγοί, δεν την πληρώνουν, επειδή οι ίδιοι με τη σειρά τους δεν πληρώνονται από το Λειτουργό του Συστήματος (ΛΑΓΗΕ), την εταιρεία που είναι αρμόδια για τους διακανονισμους και την εκκαθάριση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Αν τις αμέσως επόμενες ημέρες, δεν εισρεύσουν στα ταμεία της ΔΕΠΑ μετρητά, είτε από το δάνειο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, είτε από άλλα δάνεια που επιδικώκει να βρει από τις ελληνικές τράπεζες, τότε είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει το... ντόμινο μπλακ ουτ, αφού δεν θα υπάρχει αέριο να τροφοδοτήσει τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής... και βέβαια ούτε τη βιομηχανία, τα σπίτια ή τις επιχειρησεις... Ο διεθνής οίκος Standard & Poor's δίνει αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας για τη ΔΕΗ εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, καθώς η ρευστότητα της επιχείρησης έχει πέσει στο ναδίρ και την ίδια στιγμή πρέπει να εξοφλήσει δάνεια της τάξης των 650 εκατ. ευρώ που λήγουν στο τέλος Ιουνίου.
Πρόκειται για δάνεια προς ελληνικές κυρίως τράπεζες, των οποίων η λήξη έχει ήδη μετατεθεί μία φορά, από το τέλος Μαρτίου, που έληγαν αρχικά. Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις της ΔΕΗ για το 2012 υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ.
Η διοίκηση της εταιρείας αισιοδοξεί ότι μετά την ανακαιφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια αυτά. Σε διαφορετική περίπτωση η χρεοκοπία θα είναι γεγονός......................ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου