Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Τα SOS της φορολογικής δήλωσης




Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το ετήσιο ραντεβού με την Εφορία καθώς από τις 9 Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πύλη της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ενώ ήδη οι ΔΟΥ δέχονται τις πρώτες χειρόγραφες δηλώσεις. Η εκκαθάριση των εφετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένους φόρους για 8,5 εκατομμύρια φορολογουμένους καθώς το αφορολόγητο όριο μειώθηκε σε 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ πέρυσι, οι φοροαπαλλαγές υπέστησαν δραστικό «ψαλίδι», τα τεκμήρια έχουν αυξηθεί έως και κατά 200% και καταργήθηκε η έκπτωση φόρου για όσους υπέβαλαν περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις. Υποχρεωτικά εφέτος όσοι μισθωτοί έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους με ηλεκτρονικό τρόπο, υποχρέωση που δεν αγγίζει τους συνταξιούχους, και η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει για όλα τα φυσικά πρόσωπα στις 15 Ιουνίου.
Αλλαγές υπάρχουν και στο βασικό έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συμπλήρωσή της για να αποφύγουν την ταλαιπωρία των διορθώσεων ή ακόμα και το ενδεχόμενο έξτρα φόρων. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν 20 σημεία-κλειδιά της δήλωσης:
1 Οταν συμπληρώνεται η ένδειξη «έγγαμος», είναι απαραίτητο να συμπληρώνεται ο ΑΦΜ της συζύγου σε κάθε περίπτωση που συμπληρώνονται κωδικοί-ποσά που αφορούν τη σύζυγο στη δήλωση Ε1.
2 Στον πίνακα 5 στον νέο κωδικό 205 γράφεται το οκταψήφιο τμήμα του αριθμού παροχής ρεύματος, ο οποίος αφορά μόνο την κύρια κατοικία. Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται προαιρετικά για πληροφοριακούς λόγους.
3 Στον πίνακα 6 στους νέους κωδικούς 657-658 γράφονται τα εισοδήματα τα οποία εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
4 Στον πίνακα 6 στους κωδικούς 661-662 γράφεται το επίδομα του ΟΑΕΔ που έχει εισπραχθεί μέσα στο 2011.
5 Οταν συμπληρώνονται οι κωδικοί που αφορούν την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες, θα πρέπει να συμπληρώνονται και οι κωδικοί των ποσοστών συνιδιοκτησίας. Τα στοιχεία της μισθωμένης κύριας κατοικίας μεταφέρονται στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης.
6 Οταν συμπληρώνονται στοιχεία κυκλοφορίας αυτοκινήτων θα πρέπει να δηλώνονται και οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
7 Οι τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας θα πρέπει να μεταφέρονται και στους κωδικούς 727-728 του πίνακα προσδιορισμού ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης.
8 Οταν συμπληρώνονται τόκοι για στεγαστικά δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας, θα πρέπει το συνολικό ποσό των δανείων να συμπληρώνεται στους κωδικούς 069-070 του πίνακα δαπανών.
9 Στον πίνακα 2 στους κωδικούς 029-030 σημειώνεται Χ επάνω στη λέξη ΝΑΙ αν έχετε περιουσία στο εξωτερικό.
10 Στο τεκμήριο για τις κατοικίες πρέπει να δηλώνονται οι μήνες ιδιοκατοίκησης της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών.
11 Στο τεκμήριο για τις κατοικίες υποχρεωτικά δηλώνεται η επιφάνεια της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών ενώ είναι συμπληρωμένα όλα τα υπόλοιπα στοιχεία.
12 Οταν δηλώνεται ένδειξη που αφορά συνταξιούχο ηλικίας άνω των 65 για τον υπόχρεο ή τη σύζυγο, θα πρέπει να υπάρχει και εισόδημα από συντάξεις.
13 Οταν συμπληρώνονται κωδικοί που αφορούν τη σύζυγο, θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί ο ΑΦΜ συζύγου.
14 Για δηλώσεις φορολογουμένων που έχουν αποβιώσει θα πρέπει να έχει καταχωριστεί η ημερομηνία θανάτου στο Μητρώο της ΔΟΥ.
15 Διαζευγμένες ή χήρες συμπληρώνουν τους κωδικούς της δήλωσης που αφορούν τον υπόχρεο και όχι τη σύζυγο.
16 Οι εν διαστάσει σύζυγοι θα πρέπει να διαγράψουν τον ΑΦΜ της πρώην συζύγου.
17 Για σκάφη αναψυχής εκτός από τα μέτρα θα πρέπει να συμπληρώνεται και η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης.
18 Η φορολογική δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από κάθε υπόχρεο που ασκεί επιχείρηση ή επάγγελμα, καθώς και από κάθε άλλο υπόχρεο του οποίου η δήλωση υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή.
19 Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά υποβάλλεται η δήλωση από φορολογουμένους με εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα από αλλοδαπή κ.λπ., όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημά τους, που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
20 Από την υποχρέωση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός και αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα. 
ΠΗΓΗ:http://www.tanea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου