Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Η Έντονη, Σύντομη Αναλαμπή του Πετρελαίου




Το 1965, μετά από περίπου 150 χρόνια, το πετρέλαιο κατέλαβε την πρώτη θέση από τον άνθρακα ως η βασική πρωτογενής ενεργειακή πηγή παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, μόλις οκτώ χρόνια αργότερα, το 1973, το πετρέλαιο έφτασε στην κορύφωσή του ως ποσοστό της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, με ποσοστό 48,5%. Σήμερα πλέον, 40 χρόνια μετά, το πετρέλαιο μετά βίας διατηρεί την πρώτη θέση, με ποσοστό 33,5% στην πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας.
Επειδή η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου έχει παγιδευτεί κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο από το 2005 και μετά, κοντά στα 74 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, σχεδόν όλη η ανάπτυξη της ενεργειακής ζήτησης που σημειώθηκε στο μεταξύ έχει καλυφθεί κυρίως μέσω του ηλεκτρισμού. Αυτό σημαίνει παραπάνω ζήτηση για υδροηλεκτρικά, αιολικά, ηλιακά, φυσικό αέριο και άνθρακα. Πράγματι, ο άνθρακας που προηγήθηκε του πετρελαίου, έχει κάνει την αντεπίθεσή του την τελευταία δεκαετία. Στην πολιτική αρένα, το πετρέλαιο ήταν ο πρωταγωνιστής τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά ο βασιλιάς των ορυκτών καυσίμων ήταν, είναι και θα είναι ο άνθρακας.
Και τι γίνεται με το πετρέλαιο; Ο ρόλος του πετρελαίου στην ανθρώπινη ιστορία θα αποδειχτεί πάρα πολύ σύντομος. Σε έναν πιο μακροχρόνιο ορίζοντα, το πετρέλαιο δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια έντονη, σύντομη αναλαμπή 
ΠΗΓΗ:http://www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου