Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

ExxonMobil: Παρά την “Πράσινη” Στροφή, Πετρέλαιο και Φ. Αέριο θα Καλύπτουν Πάνω Από τις Μισές Ανάγκες σε Ενέργεια το 2050

 





Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια θα μειωθούν κατά 25% έως το 2050, χάρη στην αυξανόμενη στροφή προς στρατηγικές χαμηλότερων εκπομπών, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις της ExxonMobil για τις..

παγκόσμιες ενεργειακές προοπτικές έως το 2050, και οι οποίες ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. «Ωστόσο, ακόμη και με αυτήν την άνευ προηγουμένου αύξηση των επιλογών χαμηλότερων εκπομπών, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξακολουθούν να προβλέπεται να καλύπτουν περισσότερες από τις μισές (54%) των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών το 2050»τονίζει η αμερικανική πετρελαϊκή.

Ο ενεργειακός γίγαντας των ΗΠΑ αποκαλεί την συγκεκριμένη εξέλιξη σημαντική αλλαγή, καθώς οι συγκεκριμένες εκπομπές αυξήθηκαν κατά 10% την τελευταία δεκαετία. Αν και έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος, απαιτούνται μεγαλύτερες μειώσεις για να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2°C, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

«Ο κόσμος θα χρειαστεί να στραφεί δραστικά προς λύσεις για χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα - πέρα από τους τρέχοντες ρυθμούς - που διατηρούν τα πλεονεκτήματα του σημερινού ενεργειακού συστήματος ενώ μειώνουν σημαντικά και αποτελεσματικά τις εκπομπές», τονίζει η ExxonMobil.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ένα τέτοιο επίτευγμα θα απαιτούσε πολιτική υποστήριξη από τις κυβερνήσεις, σημαντικές προόδους στην τεχνολογία για τη μείωση του κόστους και, τελικά, λύσεις με γνώμονα την αγορά για την παροχή κινήτρων προς μείωση των εκπομπών.

Συμβάλλοντας σε χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια, οι ΑΠΕ θα συνεχίσουν να είναι μια πολλά υποσχόμενη λύση, με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια να παρέχουν το 11% του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού το 2050, πέντε φορές περισσότερο από τη σημερινή συνεισφορά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ExxonMobil, άλλες επιλογές με χαμηλότερες εκπομπές, όπως τα βιοκαύσιμα, η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, το υδρογόνο και η πυρηνική ενέργεια, θα διαδραματίσουν επίσης σημαντικό ρόλο.


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου