Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Ξεκινούν απεργία οι εργαζόμενοι της Chevron LNG

 




Οι εργαζόμενοι στα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου Gorgon και Wheatstone στην ανοικτή θάλασσα της Αυστραλίας θα ξεκινήσουν απεργίες σήμερα μετά από διαπραγματεύσεις με τον χειριστή των έργων, Chevron.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται..

εδώ και μερικές εβδομάδες, και τελικά προχωρούν στη διαμεσολάβηση με τη συμμετοχή της Αυστραλιανής Επιτροπής Δίκαιης Εργασίας.

Η συνδικαλιστική συμμαχία που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, η Offshore Alliance, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα κοστίσει δισεκατομμύρια στη Chevron εάν απορρίψει το αίτημα των εργαζομένων.

«Παρά το γεγονός ότι η Offshore Alliance δίνει στην Chevron πολλές ευκαιρίες να διευθετήσει (συμφωνίες διαπραγμάτευσης)... θα βρεθούν επιτέλους μπροστά στην ημέρα του απολογισμού τους», δήλωσε νωρίτερα σήμερα το συνδικάτο.

Οι στάσεις εργασίας στις εγκαταστάσεις Gorgon και Wheatstone ξεκίνησαν στις 5 π.μ. GMT σήμερα και μπορεί να διαρκέσουν έως και 11 ώρες καθημερινά. Η βιομηχανική δράση έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Το Reuters σημείωσε σε έκθεσή του ότι καθώς ξεκινούν οι απεργίες, οι δύο εγκαταστάσεις LNG μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν, «αν δεν υπάρχει ικανό προσωπικό για να αναλάβει τις παραδόσεις κατά τη διάρκεια στάσεων εργασίας», σύμφωνα με την ΟΑ.

Τα δύο έργα μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% της παγκόσμιας προσφοράς LNG. Ενώ η Chevron απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία με τους εργάτες, ο παίκτης του κλάδου Woodside, ο χειριστής της μεγαλύτερης εγκατάστασης LNG της Αυστραλίας, του North West Shelf, κατάφερε να συνάψει συμφωνία και να αποτρέψει μια απεργία.

Οι τρεις εγκαταστάσεις LNG—το North West Shelf, το Gorgon και το Wheatstone—αντιπροσωπεύουν το ένα δέκατο της παγκόσμιας προσφοράς LNG. Η απειλή απεργιών εκεί αύξησε σημαντικά τις τιμές του φυσικού αερίου και έθεσε τους Ευρωπαίους σε κατάσταση συναγερμού ενόψει του ερχόμενου χειμώνα.

Η Αυστραλία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο αυτή τη στιγμή, δεν εξάγει απευθείας στην Ευρώπη, αλλά λόγω του μεγέθους της, οποιαδήποτε διακοπή στον εφοδιασμό εκεί αντηχεί σε ολόκληρη την παγκόσμια αγορά LNG. Αυτή την εβδομάδα οι τιμές ήταν και πάλι σε άνοδο , σύμφωνα με τα νέα για τη Chevron. Καθώς ξεκινά η βιομηχανική δράση, πιθανότατα θα κινηθούν ακόμα πιο ψηλά.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου