Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου αποχωρούν από τα έργα εξερεύνησης του Μεξικού

 




Η Chevron και η ισπανική Repsol σταμάτησαν την εξερεύνηση σε δύο υπεράκτια τετράγωνα στα ύδατα του Μεξικού, αφού οι πρώτες εργασίες πρότειναν ότι δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για να αξίζει τον κόπο να συνεχιστεί.

Οι δυο τους είχαν κερδίσει τα..

δικαιώματα να εξερευνήσουν τα τετράγωνα σε διαγωνισμό κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης του Μεξικού, ανέφερε το Reuters .

Τώρα, η Chevron είπε στον ρυθμιστή ενέργειας του Μεξικού η εργασία της στο υπεράκτιο τμήμα βαθέων υδάτων ότι η πολιτεία Ταμπάσκο δεν είχε δώσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, ενώ η Repsol δεν πραγματοποίησε ποτέ καμία ουσιαστική εργασία εξερεύνησης στο μπλοκ ρηχών νερών που είχε κερδίσει, σύμφωνα με την μεξικανική επιτροπή υδρογονανθράκων- η ρυθμιστική αρχή του κλάδου.

Οι δύο είναι μόνο οι τελευταίες σε έναν κατάλογο ξένων πετρελαϊκών εταιρειών που κέρδισαν δικαιώματα εξερεύνησης στο πρόσφατο παρελθόν και τώρα τα επιστρέφουν, σημείωσε το Reuters στην έκθεσή του. Η λίστα περιλαμβάνει τις BP, Shell και TotalEnergies, με ορισμένες εταιρείες να επιστρέφουν περισσότερα από ένα μπλοκ στην πολιτεία.

Η κυβέρνηση Pena-Nieto είχε μεγάλες φιλοδοξίες για την πετρελαϊκή βιομηχανία του Μεξικού, στηρίζοντας σκληρά σε ξένες υπερμεγέθους για να πρωτοστατήσουν στην αύξηση της παραγωγής. Ωστόσο, ο αριθμός των πραγματικών ανακαλύψεων ήταν μικρότερος από ό,τι αναμενόταν.

Ένα από αυτά, ωστόσο, προχωρά. Το κοίτασμα Trion ανακαλύφθηκε το 2012 και πρόσφατα πήρε το τελικό πράσινο φως από τους πλειοψηφικούς μετόχους του, την Woodside Energy της Αυστραλίας. Η Woodside κατέχει το 60% του κοιτάσματος Trion, με το υπόλοιπο 40% να κατέχει η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Μεξικού, η Pemex. Η Pemex έφερε το Woodside στο έργο πέντε χρόνια μετά την ανακάλυψη, επειδή δεν είχε τους πόρους για να αναπτύξει μόνη της το Trion.

Ο Woodside αναμένει απόδοση 16% στο έργο με σύντομη απόσβεση τεσσάρων ετών, με την προϋπόθεση ότι το πετρέλαιο 70 $. Τα αποθέματα που θα αξιοποιήσει το έργο έχουν υπολογιστεί σε 479 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Από αυτά, το μερίδιο της Woodside φαίνεται στα 287 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Pemex, τα ακαθάριστα ανακτήσιμα αποθέματα της Trion είναι 485 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου