Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Σε δοκιμές παραγωγής προχωρά η Shell σε κοίτασμα πετρελαίου στην Αλβανία – Ταμείο Υδρογονανθράκων ετοιμάζει ο Ράμα

 





Την περιοχή Shpirag, κοντά στο Berat, επισκέφτηκε την Τρίτη 22 Αυγούστου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ε. Ράμα, όπου σε βάθος 6,1 χιλιομέτρων στο πετρελαιοφόρο έδαφος εντοπίστηκε σχετικό κοίτασμα.

Όπως γράφει η Albania Daily News, εκκρεμεί η τελική τεχνική δοκιμή..

σταθερότητας πίεσης ροής φυσικού αερίου και πετρελαίου, με τον προγραμματισμό να προβλέπει ότι οι δοκιμές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού.

Η γεώτρηση της πετρελαιοπηγής στο Shpirag εκτελείται από τη Shell Upstream Albania, μια θυγατρική της Royal Dutch Shell. 

Ο εντοπισμός σημαντικών αποθεμάτων ελαφρού πετρελαίου στο βουνό Shpirag – και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Shpirag-4 - ανακοινώθηκε από τη Shell το 2019, με την εταιρεία, κατόπιν πολυήμερων δοκιμών, να υπολογίζει ότι έχει δυνατότητα ροής χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου/ημέρα.

Ενώ η ύπαρξη πετρελαίου στην περιοχή Shpirag έχει εντοπιστεί από το 2013, μέχρι πρόσφατα δεν είχε επαληθευτεί το δυναμικό του αποθέματος στο Shpirag-4.

Η εταιρεία αναφέρει ότι το Shpirag-2 έδειξε την παρουσία στήλης ελαφρού πετρελαίου τουλάχιστον 800 μέτρων στη δεξαμενή.

Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή μιας εκτεταμένης δοκιμής παραγωγής στο σημείο Shpirag-4, ακολουθούμενη από γεώτρηση αξιολόγησης στο Shpirag-3. 

Παράλληλα, η Shell σχεδιάζει να ανοίξει και άλλα ερευνητικά σημεία εντός της έκτασης που κατέχει για να δοκιμάσει τις δυνατότητές τους, καθώς έχουν εντοπιστεί άλλες πιθανές συσσωρεύσεις υδρογονανθράκων σε αυτήν την έκταση, οι οποίες παρέχουν ευκαιρίες για μελλοντική εξερευνητική δραστηριότητα.


Από το 2012 η Shell στην περιοχή

Η Shell έγινε εταίρος στο έργο το 2012 και κατείχε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου για την άδεια χρήσης των Blocks 2-3 και έλαβε αντίστοιχα, επίσημα, το 100% και για Block 4 εντός του 2019. Η συνδυασμένη έκταση των Blocks 2-3 και Block 4 υπολογίζεται σε 4.084 τ.χλμ. 

Το 2018, η Αλβανία σύναψε συμβόλαιο εξερεύνησης πετρελαίου με τη Shell, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία θα επένδυε 42,5 εκατ. δολάρια εντός περιόδου 7 ετών, στη νότια Αλβανία, καθιστώντας την έναν από τους λίγους μεγάλους δυτικούς επενδυτές με παρουσία στην Αλβανία. 

Από τη στιγμή που ανέλαβε το Block 4, η σύμβαση ανάπτυξης-παραγωγής θα ισχύει για 25 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης.


Ταμείο Υδρογονανθράκων σχεδιάζει ο Ράμα

Στις δηλώσεις του από την περιοχή, ο πρωθυπουργός Ράμα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας σχεδιάζει ένα κρατικό Ταμείο το οποίο θα διαχειρίζεται τον εθνικό πλούτο (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) που θα προκύψει από την εξόρυξη. 

Προς τούτο, η αλβανική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία μελέτης των πρακτικών που έχουν υιοθετήσει κι αναπτύξει άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Σαουδική Αραβία, το Αζερμπαϊτζάν κ.α.


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου