Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Helleniq Energy (Προεπισκόπηση αποτελεσμάτων H1:23): Τι να περιμένουμε σήμερα το απόγευμα…

 




Ο ΟΜΙΛΟΣ θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα H1:23 σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς. Όπως συνέβη και στην περίπτωση της Motor Oil, η συναίνεση αναμένει ένα αδύναμο τρίμηνο έναντι ενός ιδιαίτερα ισχυρού Q2:22, ένα τρίμηνο που επηρεάστηκε από τις ρωσικές κυρώσεις για τις..

εξαγωγές πετρελαίου.

Οι επιδόσεις οφείλονται κυρίως.. στα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης, στις χαμηλές τιμές Petchem και στις αδύναμες επιδόσεις στο μάρκετινγκ, καθώς επιβλήθηκαν ανώτατα όρια τιμών στο λιανικό εμπόριο.

Από τη θετική πλευρά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να παρουσιάσουν βελτιωμένο EBITDA, καθώς τέθηκε σε λειτουργία νέα δυναμικότητα.

Συγκεκριμένα, το consensus προβλέπει adj. EBITDA €163 εκατ. έναντι €535 εκατ. το 2ο τρίμηνο του 22 και adj. καθαρά κέρδη €46 εκατ. έναντι €366 εκατ. το 2ο τρίμηνο του 22. Η απώλεια αποθεμάτων μπορεί να φθάσει τα 60 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το κέρδος αποθεμάτων ύψους 246 εκατ. ευρώ το β‘ τρίμηνο του 22.

Συνεπώς, τα αναφερόμενα EBITDA αναμένεται να μειωθούν στα 103 εκατ. ευρώ από 738 εκατ. ευρώ το β‘ τρίμηνο του 22. Τέλος, προβλέπουμε ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει καθαρές ζημίες ύψους €7 εκατ. από καθαρά κέρδη €524 εκατ. το β‘ τρίμηνο του 22. Τα περιθώρια διύλισης ενισχύθηκαν έντονα το γ‘ τρίμηνο του 23.

Σε άλλα νέα, σύμφωνα με τον Τύπο, η Paneuropean και το Ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων σχεδιάζουν να πωλήσουν ένα μερίδιο 10-12% της εταιρείας μέσω μιας διαδικασίας βιβλίου.

Η Paneuropean κατέχει 47,12% των μετοχών της Heleniq Energy, ενώ το Ταμείο Ελληνικών Αποκρατικοποιήσεων κατέχει 35,48%.

Η HELLENiQ ENERGY ανακοίνωσε επίσης ότι η 100% θυγατρική της, HELLENiQ Renewables, υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την απόκτηση φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος έως 180 MW, εκ των οποίων πάνω από το 50% έχει συμβληθεί σε μακροπρόθεσμη βάση.


Ο ακόλουθος πίνακας συνοψίζει τις εκτιμήσεις συναίνεσης:













Από το markets.economico.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου