Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μετατοπίζεται στο πετρέλαιο της Μαύρης Θάλασσας

 




Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία μάχονται για στρατηγικές πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Οι πλατφόρμες λειτουργούν από την Chernomorneftegaz, μια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκεται..

κατά μήκος του Krymgazseti στη Simferopolompany που κατασχέθηκε από τις φιλορωσικές αρχές στην Κριμαία το 2014.

" Οι πλατφόρμες λειτουργούν από την εταιρεία Chernomorneftegaz, η οποία κατασχέθηκε από τις φιλορωσικές κατοχικές αρχές στην Κριμαία κατά την προσάρτηση του 2014. Η Ουκρανία έχει χτυπήσει αρκετές πλατφόρμες που ελέγχονται από τη Ρωσία. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία τις έχουν επίσης κατά διαστήματα καταλάβει με στρατεύματα", η λέει η έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πλατφόρμες προσφέρουν «πολύτιμους πόρους υδρογονανθράκων» και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη συγκράτηση πυραυλικών συστημάτων, ελικοπτέρων ξηράς ή ως βάσεις ανάπτυξης προς τα εμπρός.

Η Μαύρη Θάλασσα έχει γίνει εστία στρατιωτικής δραστηριότητας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα χτυπήσει αρκετές πλατφόρμες που ελέγχονται από τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων τριών πλατφορμών αερίου . Η Ουκρανία χρησιμοποιεί επίσης συχνά πολλά από τα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη υψηλής τεχνολογίας της στην περιοχή και έχει παραλύσει επιτυχώς τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας χρησιμοποιώντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αποκάλυψε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας Kyrylo Budanov. Σύμφωνα με τον Μπουντάνοφ, τα ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό «αποτρεπτικό» παρά το γεγονός ότι το 60-70% τους καταστράφηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, ο γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο έχει διατηρήσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σημείου Sokhranovka παρά τη συνεχιζόμενη διαμετακόμιση με την ουκρανική Naftogaz . Οι ροές διαμετακόμισης της Ουκρανίας παρέμειναν σταθερές στα 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Gazprom, όπως αναφέρει η Energy Intelligence . Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, Alexei Miller, είχε απειλήσει νωρίτερα ότι θα επιβάλει κυρώσεις στη Naftogaz καθώς συνεχίζει να διεκδικεί μια υπόθεση διαιτησίας για μη καταβολή τελών διαμετακόμισης από την Gazprom.

Η Gazprom έχει δει τα έσοδα και τα κέρδη της να καταρρέουν αφού η Ευρώπη μείωσε δραστικά τις αγορές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Τα κέρδη της εταιρείας για το οικονομικό έτος 2022 ανήλθαν στα 1,226 τρισεκατομμύρια ρούβλια (15,4 δισεκατομμύρια δολάρια), 41% χαμηλότερα από το 2021, με την εταιρεία να αναφέρει έναν απροσδόκητο φόρο που επέβαλε η Μόσχα πέρυσι ως αιτία της πτώσης. Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία αποφάσισε να μην πληρώσει μερίσματα για ολόκληρο το έτος 2022, έχοντας προηγουμένως πληρώσει προμέρισμα 1.208 δισεκατομμυρίων ρούβλια (15 δισεκατομμύρια δολάρια) το περασμένο φθινόπωρο για τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου