Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Το ποτήρι της αγοράς πετρελαίου είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο;

 




Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου φαίνονται λογικές δεδομένου του επιπέδου των αποθεμάτων – προς απογοήτευση των παραγωγών που θα ήθελαν να είναι σημαντικά υψηλότερες.

Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου και..

διυλισμένων προϊόντων στις προηγμένες οικονομίες του ΟΟΣΑ ήταν περίπου 2,842 εκατομμύρια βαρέλια στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τις Η.Π.Α. Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ).

Τα εμπορικά αποθέματα ήταν μόλις -35 εκατομμύρια βαρέλια (-1% ή -0,19 τυπικές αποκλίσεις) κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης 10ετίας («Βραχυπρόθεσμες προοπτικές ενέργειας», ΜΠΕ, 6 Ιουνίου).

Δεδομένου ότι οι μετοχές είναι σχεδόν ακριβώς ευθυγραμμισμένες με τον μακροπρόθεσμο εποχιακό μέσο όρο, δεν προκαλεί έκπληξη οι τιμές spot και οι ημερολογιακές διαφορές ήταν επίσης κοντά στο μέσο όρο.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Brent πρώτου μήνα έκλεισαν τον Μάιο στα 73 δολάρια το βαρέλι, που ήταν στο 40ο εκατοστημόριο για όλες τις ημέρες διαπραγμάτευσης από την αρχή του αιώνα, αφού είχαν προσαρμοστεί για τον πληθωρισμό.

Ενώ η πραγματική τιμή ήταν λίγο χαμηλή, δεν ήταν προφανώς λάθος ή σημαντικά χαμηλότερη από τη μακροπρόθεσμη μέση τιμή των 81 $.

Το εξαμηνιαίο ημερολογιακό spread του Brent διαπραγματευόταν με οπισθοδρόμηση 1,31 δολαρίων ανά βαρέλι, στο 54ο εκατοστημόριο για όλες τις ημέρες συναλλαγών από την αρχή του αιώνα.

Το spread ήταν ελαφρώς υψηλό, αλλά και πάλι όχι προφανώς λανθασμένη τιμή ή σημαντικά πάνω από τη μακροπρόθεσμη διάμεση τιμή της οπισθοδρόμησης των 98 σεντς.

Δεν υπάρχουν ακόμη ολοκληρωμένες εκτιμήσεις για τα αποθέματα του ΟΟΣΑ τον Ιούνιο.

Αλλά από τα τέλη Μαΐου, οι τιμές spot παρέμειναν σταθερές, τα spreads έχουν αποδυναμωθεί ελαφρά και τα αποθέματα πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν σταθερά, όλα αυτά συμβαδίζουν με μια αγορά κοντά σε ισορροπία.

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της στον ΟΠΕΚ⁺, καθώς και η μείωση του αριθμού των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πιθανό να εξαντλήσουν τα αποθέματα αργότερα το 2023 και το 2024.

Ωστόσο, προς την άλλη κατεύθυνση λειτουργούν οι υψηλές εξαγωγές από τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν. αύξηση των επιτοκίων και επιβράδυνση των οικονομιών στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη· και μια υποτονική ανάκαμψη μετά την πανδημία στην Κίνα.

Παρά την ισχυρή ρητορική από ταύρους και αρκούδες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων παραγωγών και επενδυτών, η αγορά παραμένει σε ένα ποτήρι μισογεμάτο, μισοάδειο, ανάλογα με την προοπτική σας.

 (Reuters) 


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου