Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Παράταση για τα... απρόσμενα υπερκέρδη των διυλιστηρίων





 Απροετοίμαστα φαίνεται ότι βρέθηκαν τα λογιστήρια των ομίλων διύλισης και εμπορίας καυσίμων HelleniQ Energy (πρ. ΕΛΠΕ) και Motor Oil να υποβάλουν μέχρι σήμερα 30 Ιουνίου δήλωση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης για τα απρόσμενα ή ουρανοκατέβατα (υπερ)κέρδη του 2022, όπως προβλέπεται από..

το άρθρο 114 του νόμου 5007/2002 (ΦΕΚ Α’ 241), με αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, να δώσει παράταση (ΦΕΚ Β’ 4164) μέχρι τις 24 Ιουλίου 2023, προσδιορίζοντας παράλληλα ότι η πρώτη από τις 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις «θα καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (μέχρι 31 Ιουλίου 2023) και οι υπόλοιπες επτά δόσεις, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων επτά μηνών».

Η απόφαση επικαλείται την ανάγκη διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, μετά την παράταση που δόθηκε για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

Δεν είναι αχάριστοι στην κυβέρνηση. Βοηθάνε όσο μπορούν τα δύο διυλιστήρια και τις θυγατρικές τους που κέρδισαν πέρυσι πάνω από 3 δισ. (προ φόρων) από το υστέρημά μας.

Για να βοηθήσουμε κι εμείς λίγο την κατάσταση, με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία υπολογίσαμε την έκτακτη εισφορά περίπου 866 εκατ. ευρώ, συνολικά. Φαντάζομαι, όταν υποβληθούν οι δύο δηλώσεις, το άθροισμά τους θα είναι κάπου εκεί κοντά.


Από το efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου