Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Η Shell τραβάει την πρίζα στον ευρωπαϊκό βραχίονα λιανικής ενέργειας

 




Η Shell επιβεβαίωσε πρόσφατα την απόφασή της να  αποχωρήσει από τις λιανικές ενεργειακές αγορές  στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ολλανδία λόγω κακών αποδόσεων. 

Αυτή η κίνηση έρχεται ως μέρος της  στρατηγικής αναθεώρησης  της Shell για τις ευρωπαϊκές..

επιχειρήσεις λιανικής της, η οποία  ξεκίνησε νωρίτερα φέτος  ως απάντηση στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς. 

«Αυτή η αναθεώρηση έχει πλέον ολοκληρωθεί και, κατά συνέπεια, σκοπεύουμε να αποχωρήσουμε από αυτές τις επιχειρήσεις. Μια διαδικασία πώλησης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με την πρόθεση να επιτευχθεί συμφωνία με έναν πιθανό αγοραστή τους επόμενους μήνες», ανέφερε η Shell σε δήλωση.

Πρόθεση της εταιρείας είναι να πουλήσει αυτές τις επιχειρήσεις και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πώλησης, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με υποψήφιο αγοραστή τους επόμενους μήνες.

Αυτή η απόφαση της Shell σηματοδοτεί μια σημαντική απομάκρυνση από τον παραδοσιακό της ρόλο ως εξέχοντος παράγοντα στον κλάδο της ενέργειας. 

Ενώ η Shell είχε προηγουμένως προσαρμοστεί στις αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο, η έξοδος από τον ενεργειακό τομέα λιανικής σε αυτές τις τρεις χώρες υπογραμμίζει τις σημαντικές προκλήσεις και τα στενά περιθώρια κέρδους που αντιμετωπίζουν αυτές οι επιχειρήσεις σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική και ταχέως εξελισσόμενη αγορά.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης της Shell έχει  προσελκύσει την προσοχή των μεγάλων παρόχων ενέργειας.

Η Octopus Energy και η Ovo, δύο κορυφαίοι διεκδικητές στην ενεργειακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν προχωρήσει στον δεύτερο γύρο των προσφορών. Και οι δύο εταιρείες έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να εξαγοράσουν τη λιανική δραστηριότητα της Shell, η οποία διαθέτει μια σημαντική πελατειακή βάση. Μια τέτοια εξαγορά θα υποστήριζε σε μεγάλο βαθμό τις αναπτυξιακές τους φιλοδοξίες.

Η έξοδος της Shell θα έχει επιπτώσεις πέρα ​​από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Είναι πιθανό να πυροδοτήσει έναν σημαντικό ανασχηματισμό στις ενεργειακές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. 

Η αποχώρηση ενός τόσο σημαντικού παράγοντα μπορεί να δημιουργήσει ένα κενό που άλλοι πάροχοι ενέργειας θα είναι πρόθυμοι να καλύψουν. 

Ο κλάδος θα παρακολουθεί στενά τους επόμενους μήνες για να δει ποιες εταιρείες θα πάρουν τη θέση της Shell και πώς αυτό θα επηρεάσει τον ανταγωνισμό και τις τιμές ενέργειας σε αυτές τις αγορές.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου