Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Elpedison: Προβληματισμός των μετόχων για τη νέα μονάδα ρεύματος και το FSRU στη Θεσσαλονίκη - Στο τέλος του έτους θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις

 




Έντονος είναι ο προβληματισμός των μετόχων της Elpedison (Helleniq Energy και Edison) για τις δύο σχεδιαζόμενες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη. 

Ο λόγος γίνεται για τη νέα..

μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο ισχύος 826 MW και το FSRU ανοιχτά του Θερμαϊκού. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy κ. Ανδρέας Σιάμισιης συνομιλώντας χθες με δημοσιογράφους στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων δεν έκρυψε τον προβληματισμό του ως προς τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για τα δύο έργα. Όπως είπε αναφερόμενος στο CCGT «πρόκειται να επενδυθούν 500 εκ. ευρώ και χρειάζεται σκέψη για το αν οι συνθήκες της αγοράς και το περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι οι κατάλληλες για τη διάθεση των κεφαλαίων αυτού του μεγέθους». Οι επενδύσεις αυτού του είδους έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα και συνεπώς δεν μπορεί να λαμβάνεται υπόψη μόνον η τρέχουσα κατάσταση που διαμορφώθηκε την περίοδο της κρίσης, πρόσθεσε ο κ. Σιάμισιης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επενδυτικά σχέδια ωριμάζουν κανονικά, ενώ για τη μονάδα έχουν γίνει και κάποιες πρόδρομες εργασίες. Ειδικότερα για το FSRU, ο κ. Σιάμισιης επισήμανε πως δεν έχει ως προϋπόθεση την κατασκευή της νέας μονάδας αερίου, αλλά πράγματι το επιχερηματικό του πλάνο γίνεται ελκυστικότερο εφόσον υλοποιηθεί η δεύτερη μονάδα της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υλοποίηση των δύο επενδύσεων συνδέονται με τις συνθήκες της αγοράς φυσικού αερίου, οι οποίες μετά την ενεργειακή κρίση έχουν μεταβληθεί. Αφενός στην Ευρώπη πλέον αναπτύσσονται αρκετά FSRU και αφετέρου στην ελληνική αγορά οι ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας μελλοντικά φαίνεται να καλύπτονται τόσο από τις νέες υπό κατασκευή μονάδες των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil στην Κομοτηνή, των ΔΕΗ – ΔΕΠΑ Εμπορίας – Damco Energy στην Αλεξανδρούπολη, της Mytilineos στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας και την Πτολεμαϊδα 5 της ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία. 

Επίσης η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά αποθαρρύνει πιθανόν τις επενδύσεις σε CCGTs. 

Με αυτά τα δεδομένα, η νέα μονάδα της Elpedison δεν αποκλείεται να μείνει τελικά στα χαρτιά, αν και ο CEO της Helleniq Energy ήταν σαφής ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του έτους ή στην αρχή του 2024 και ότι ο προβληματισμός που αναπτύσσεται δεν σημαίνει ότι η Elpedison εγκατέλειψε οριστικά τη λήψη της επενδυτικής απόφασης.


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου