Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Η ρωσική Lukoil ολοκληρώνει την πώληση του διυλιστηρίου πετρελαίου ISAB στην Ιταλία

 





Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας Lukoil δήλωσε την Πέμπτη ότι η θυγατρική της LITASCO ολοκλήρωσε την πώληση του διυλιστηρίου πετρελαίου ISAB στη Σικελία στην κυπριακή εταιρεία ιδιωτικών μετοχών GOI Energy μετά από έγκριση από..

τις ιταλικές αρχές.

Δεν αποκάλυψε οικονομικά στοιχεία.

Η GOI Energy ανέφερε σε δήλωσή της ότι στοχεύει να μετατρέψει το διυλιστήριο σε «ένα από τους κύριους ενεργειακούς κόμβους της Ευρώπης» μέσω συνεργειών με βιομηχανικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του εμπόρου εμπορευμάτων Trafigura.

"Η ISAB και η Trafigura... υπέγραψαν μακροπρόθεσμες εμπορικές συμφωνίες που θα εξασφαλίσουν τη συνέχεια στην προμήθεια πρώτων υλών και την αγορά τελικών προϊόντων. Η Trafigura θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της πλήρους λειτουργίας του διυλιστηρίου στο μέλλον", η είπε η δήλωση.

Το εργοστάσιο ISAB στη Σικελία διυλίζει 320.000 βαρέλια αργού την ημέρα, αντιπροσωπεύοντας το ένα πέμπτο της ικανότητας διύλισης της Ιταλίας. Απασχολεί άμεσα περίπου 1.000 άτομα στην οικονομικά υποβαθμισμένη νοτιότερη περιοχή της Ιταλίας.

Η Lukoil δήλωσε τον Ιανουάριο ότι είχε καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση του διυλιστηρίου στην GOI Energy, ανοίγοντας το δρόμο για την πρώτη σημαντική διάθεση περιουσιακών στοιχείων από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Αν και η Lukoil δεν έχει τεθεί άμεσα στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, το διυλιστήριο ISAB επηρεάστηκε από εμπάργκο στο αργό πετρέλαιο της Μόσχας, καθώς οι τράπεζες ήταν απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν προμήθειες για μια εταιρεία που σχετίζεται με τη Ρωσία.

Η ιταλική κυβέρνηση τελικά ενέκρινε υπό όρους τη συμφωνία, μετά από προσεκτική εξέταση των κανονισμών "Golden Power" που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τις βιομηχανίες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.

"Η εξαγορά της ISAB από την GOI αντιπροσωπεύει ένα ορόσημο, καθώς σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για το διυλιστήριο", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GOI Michael Bobrov.


 (Reuters) 


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου