Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Γιατί ο ΟΠΕΚ είναι όλο και πιο απογοητευμένος με τον ΔΟΕ

 




Ο ΟΠΕΚ προειδοποίησε τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) την περασμένη εβδομάδα ότι θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικός» όσον αφορά την αποθάρρυνση των επενδύσεων πετρελαίου. Αυτό έρχεται μετά από αναφορές του προηγούμενου μήνα σχετικά με τη σοβαρή υποεπένδυση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα παραμένει υψηλή. Ενώ οργανισμοί όπως ο IEA και ο IRENA καλούν τις εταιρείες να..

μετατοπίσουν τη χρηματοδότησή τους μακριά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε εναλλακτικές λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση, πολλοί εμπειρογνώμονες ενέργειας ανησυχούν για την έλλειψη χρηματοδότησης για ορυκτά καύσιμα, τα οποία θα είναι ακόμα απαραίτητα να γεφυρώσει το χάσμα στην πράσινη ενεργειακή ασφάλεια. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ , δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικός» σχετικά με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, λέγοντας ότι αυτό θα δώσει μια «πρόσθετη ώθηση» στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Πρότεινε επίσης ότι τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα συμφέροντα του ΟΠΕΚ φαίνονται να είναι αντιφατικά και ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην ήδη αδύναμη παγκόσμια οικονομία, πλήττοντας ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Haitham al-Ghais εξέφρασε την κριτική από τον ΔΟΕ, δηλώνοντας ότι το δάχτυλο και η ψευδής παρουσίαση των ενεργειών του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+ ήταν «αντιπαραγωγική». Πρόσθεσε ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν στόχευε τις τιμές του πετρελαίου αλλά, αντ' αυτού, επικεντρωνόταν στα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Ο Al-Ghais εξήγησε «Η IEA γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει μια συρροή παραγόντων που επηρεάζουν τις αγορές. Οι αρνητικές επιπτώσεις του COVID-19, των νομισματικών πολιτικών, των κινήσεων των μετοχών, των συναλλαγών αλγορίθμων, των συμβούλων διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων και των εκδόσεων SPR (συντονισμένες ή ασυντόνιστες), της γεωπολιτικής, για να αναφέρουμε μερικά, και της κατηγορίας του πετρελαίου για υψηλότερο πληθωρισμό ήταν «λανθασμένες και τεχνικά λάθος, καθώς υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που προκαλούν τον πληθωρισμό». 

Στις αρχές Απριλίου, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικές περικοπές πετρελαίου, οι οποίες απείλησαν την ήδη αδύναμη ενεργειακή ασφάλεια πολλών χωρών παγκοσμίως. Ο όμιλος είπε ότι σχεδιάζει να περιορίσει την παραγωγή αργού στα 1,16 εκατομμύρια bpd μέχρι το τέλος του έτους. Η απόφαση επικρίθηκε γρήγορα από τον Λευκό Οίκο, με έναν εκπρόσωπο να λέει σε πηγές μέσων ενημέρωσης ότι «δεν πιστεύουμε ότι οι περικοπές είναι σκόπιμες αυτή τη στιγμή, δεδομένης της αβεβαιότητας της αγοράς – και το έχουμε καταστήσει σαφές». Αυτό ακολουθεί μια τάση τον τελευταίο χρόνο του Προέδρου Μπάιντεν που καταδίκασε τον ΟΠΕΚ για περιορισμό της προσφοράς πετρελαίου και για αρκετές περικοπές τη στιγμή που ο κόσμος προσπαθεί να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να ενισχύσει την ενεργειακή του ασφάλεια. 

Ο Al-Ghais απείλησε τον ΔΟΕ, δηλώνοντας: «Αν κάτι οδηγήσει σε μελλοντική αστάθεια, είναι οι επανειλημμένες εκκλήσεις του IEA να σταματήσει να επενδύει στο πετρέλαιο, γνωρίζοντας ότι όλες οι προοπτικές βάσει δεδομένων προβλέπουν την ανάγκη για περισσότερο από αυτό το πολύτιμο αγαθό για να τροφοδοτήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στις επόμενες δεκαετίες, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Αυτή η δήλωση ακολουθεί τις προειδοποιήσεις του Μαρτίου σχετικά με τη σοβαρή υποεπένδυση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που παρατηρείται επί του παρόντος. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας Saudi Aramco, Amin Nasser, δήλωσε σε πηγές μέσων ενημέρωσης ότι «μια επίμονη υποεπένδυση σε πετρέλαιο ανάντη και ακόμη και κατάντη εξακολουθεί να υπάρχει. Η τελευταία έκθεση από τον ΔΟΕ κάνει λόγο για ζήτηση 101,7 εκατομμυρίων βαρελιών — από 100 εκατομμύρια βαρέλια το 2022 σε σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια περισσότερα με την Κίνα να ανοίγει και την αεροπορική βιομηχανία», η οποία δεν έχει επιστρέψει ακόμη στα προ της Covid επίπεδα. Ο Nasser πρόσθεσε, «με το άνοιγμα της Κίνας και την έλλειψη επενδύσεων, υπάρχει σίγουρα μια ανησυχία μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα όσον αφορά τη διασφάλιση επαρκών προμηθειών στην αγορά». 

Αν και η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι ακόμα ισχυρή, καθώς μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ακόμη υπό ανάπτυξη, οι επενδύσεις έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι δαπάνες ανάντη έχουν μειωθεί από περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014 σε 370 έως 400 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα . Επιπλέον, μεγάλο μέρος της σημερινής παραγωγής προέρχεται από ώριμα κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία θα αρχίσουν να στερεύουν τις επόμενες δεκαετίες, με μεγαλύτερη χρηματοδότηση που απαιτείται για να αποφευχθεί το έλλειμμα . Πολλές εταιρείες ενέργειας στρέφουν την προσοχή τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να εξασφαλίσουν τη συνάφειά τους σε μια πράσινη οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι αρκετές αποφεύγουν τις επενδύσεις στην εξερεύνηση νέων περιοχών. Οι ισχυρότερες πολιτικές για το κλίμα, καθώς και τα φορολογικά κίνητρα για έργα πράσινης ενέργειας, υποστηρίζουν αυτήν την απόφαση. 

Ωστόσο, ομάδες όπως ο IEA και ο IRENA προτείνουν ότι απαιτείται πολύ λιγότερη χρηματοδότηση για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από ό,τι προτείνουν ο ΟΠΕΚ και πολλές μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες . Ζητούν μεγάλο μέρος των επενδύσεων που προορίζονται για πετρέλαιο και φυσικό αέριο να χρησιμοποιηθούν για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση και να μειωθεί η παγκόσμια εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Το IRENA έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων, υποδεικνύοντας ότι πολλά από τα χρήματα που διατίθενται για την εξερεύνηση πετρελαίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για την ταχεία ανάπτυξη της παγκόσμιας ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε πρόσφατη έκθεση, η οργάνωση δήλωσε «Περίπου το 41 τοις εκατό των προγραμματισμένων επενδύσεων μέχρι το 2050 παραμένει στοχευμένο στα ορυκτά καύσιμα. Περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ προγραμματισμένων ετήσιων επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα έως το 2030 πρέπει να ανακατευθυνθούν προς τις τεχνολογίες και τις υποδομές μετάβασης για να διατηρηθεί ο στόχος του 1,5°C σε προσιτότητα».

Φαίνεται ότι οι μεγάλοι ενεργειακοί οργανισμοί του κόσμου και ο ΟΠΕΚ δεν μπορούν να δουν το μέλλον των ενεργειακών επενδύσεων και της τιμολόγησης του πετρελαίου, με τον καθένα να βλέπει την προσέγγισή τους ως κλειδί για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια. Και οι δύο ισχυρίζονται μια σοβαρή υποεπένδυση στην ενέργεια – είτε ορυκτά καύσιμα είτε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία πρέπει να διορθωθεί για να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός του κόσμου. Αυτό πιθανότατα θα διχάσει τις απόψεις των κρατικών κυβερνήσεων και των ιδιωτικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο, καθώς μοιράζουν τη χρηματοδότηση σε έργα ορυκτών καυσίμων και πράσινης ενέργειας.


Από το οilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου