Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΕΔΑ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ

 



Ένας από τους κύριους και βασικούς σκοπούς του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και των οργάνων του, είναι η προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, φροντίζοντας να τηρείται απαρέγκλιτα η κείμενη εργατική νομοθεσία.

Κινούμενο σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΚΕΔΑ, μετά από ενημέρωση που είχε από εργαζόμενους, προχώρησε σε καταγγελία στην..

αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας για τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων του 2022 και του Δώρου Πάσχα του 2023 στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, κατά παράβαση του νόμου που ορίζει την υποχρεωτικότητα της καταβολής.

Με την από 4-5-2023 επιστολή που λάβαμε από την Επιθεώρηση Εργασίας, ενημερωθήκαμε πως οι γραπτές εξηγήσεις που ζητήθηκε να δοθούν από την εταιρεία, ΔΕΝ κρίθηκαν ικανοποιητικές και ως εκ τούτου η Υπηρεσία εισηγήθηκε την επιβολή Διοικητικού Προστίμου ενώ παράλληλα απέστειλε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, μήνυση κατά της επιχείρησης, έτσι ώστε να ασκηθούν οι ανάλογες ποινικές κυρώσεις.

Σε ένα εργασιακό περιβάλλον γενικευμένης ασυδοσίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, όπως αυτό που έχει επιβληθεί στη χώρα, από αδιέξοδες κυβερνητικές επιλογές, ευτυχώς υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι που επιμένουν να διεκδικούν το δίκιο τους σε πείσμα των καιρών, που επιβάλλουν προεκλογικά success stories, με βραχυπρόθεσμη ημερομηνία λήξης.

Το ΕΚΕΔΑ πιστό στον αξιακό κώδικα του Εργατικού Κινήματος, θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα στήριξης των εργαζομένων αλλά και ευρύτερων κοινωνικών και εργασιακών ομάδων, ΜΗ αποδεχόμενο την δυστοπική απαξίωση και την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να επιβάλλουν στη βαθιά πληγωμένη μεταμνημονιακή πατρίδα μας.

Προς άρση λοιπόν κάθε παρεξήγησης, σκοπίμως ή μη, δεν κατανοούμε την παρέμβαση που ζήτησε το επιχειρησιακό σωματείο στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΚΕ-ΔΑ στις 25 Απριλίου .

Απολύτως λογικό θα ήταν να αντιδράσει ο εργοδότης.

Απολύτως λογικό θα ήταν να αντιδράσει ο Νόμιμος Εκπρόσωπος της εταιρείας.

Απολύτως λογικό θα ήταν να αντιδράσει ο Υπουργός Επενδύσεων, ο οποίος έλεγε με πολλή χαρά ότι οι εργαζόμενοι για πρώτη φορά παίρνουν Δώρο Χριστουγέννων και θα πάρουν και Δώρο Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά, δε, το διχίλιαρο του Δεκεμβρίου έχει διευκρινισθεί πως ήταν έναντι των χρεωστούμενων και σε καμία περίπτωση δεν ήταν Δώρο.

Προς τι, λοιπόν, η παρέμβαση του Σωματείου;;; και μάλιστα όταν πάμπολες φορές με οποιαδήποτε σύνθεση, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα υπήρχαν καταγγελίες μελών του για μη καταβολή Δώρου.

Βεβαίως η θέση του Εργατικού Κέντρου είναι πως προηγούνται πάντα οι αποφάσεις των σωματείων.

Με μία και μόνη επισήμανση η οποία είναι επίσης γνωστή σε όλα τα σωματεία « πλην των περιπτώσεων όπου παραβιάζεται η Εργατική Νομοθεσία».

Και αυτό θα συνεχίσει να το κάνει το Εργατικό Κέντρο όπως τόσα χρόνια.

Οι επικλήσεις ότι έτσι σαμποτάρεται η επένδυση είναι έωλες και δεν μας αφορούν σε καμία περίπτωση.

Και επαναλαμβάνουμε την θέση του ΕΚΕ-ΔΑ η οποία είναι σε συμφωνία με το σωματείο και αφορά τα εξής;

Καταβολή δεδουλευμένων.

Διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ισχύς της Σ.Σ.Ε.

1.Από που λοιπόν τεκμαίρεται το σαμποτάζ;

2.Από που προκύπτουν τα 2ευρα και η αποζημίωση των υπερωριών;

3.Γιατί δεν καταγράφονται σε μια ΣΣΕ, αφού αφορούν παροχές;

Ο καθείς λοιπόν στο ρόλο του έτσι όπως τον αντιλαμβάνεται.

Τα σωματεία θα πρέπει να είναι αρωγοί και σύμμαχοι του ΕΚΕ-ΔΑ, όπου παραβιάζεται η Εργατική Νομοθεσία, γιατί ο ρόλος τους  είναι όχι μόνο να την υπερασπίζονται αλλά και να προσπαθούν συνέχεια να την βελτιώνουν.


Ο ΚΑΘΕΙΣ, ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΕΤΑΧΘΕΙ


Για τη Διοίκηση


   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΒΑΓΓ. ΛΙΓΓΟΣ                           ΑΡΙΣΤ. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ


Από το ekeda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου