Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Πτώση της παραγωγής Απριλίου του ΟΠΕΚ




 Η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον περασμένο μήνα σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, έδειξε έρευνα του Bloomberg την Τρίτη.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε..

κατά 310.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο σε μόλις 28,8 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με την έρευνα. Ο όμιλος είχε πει στα τέλη Μαρτίου ότι θα μείωνε την παραγωγή κατά άλλα 1,6 εκατομμύρια bpd ξεκινώντας τον Μάιο, αλλά μεγάλο μέρος της μικρής μείωσης του Απριλίου ήρθε με τη μορφή ακούσιων περικοπών παραγωγής, με τη μειωμένη παραγωγή του Ιράκ για τον μήνα να αντιπροσωπεύει περίπου 80% των συνολικών απωλειών παραγωγής του ομίλου.

Το Ιράκ είδε την παραγωγή αργού πετρελαίου να μειώνεται κατά 250.000 bpd στα 4,13 εκατομμύρια bpd λόγω διακοπής λειτουργίας αγωγού που εκτείνεται από την ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ στην Τουρκία. Αυτός ο αγωγός είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά περίπου μισού εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα. Η παραγωγή του Ιράκ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021.

Η Νιγηρία είδε την παραγωγή της να αυξάνεται κατά 3,5% τον Φεβρουάριο πριν από την πτώση 2% τον Μάρτιο στα 1,517 εκατομμύρια bpd. Τον Απρίλιο, η έρευνα του Bloomberg έδειξε πτώση 120.000 bpd στα 1,32 εκατομμύρια bpd, εν μέρει λόγω της απεργίας των εργαζομένων της ExxonMobil στη χώρα.

Η Ρυθμιστική Επιτροπή Πετρελαίου της Νιγηρίας ήταν πεπεισμένη ότι η παραγωγή της θα συνέχιζε να αυξάνεται, εξετάζοντας την παραγωγή 1,69 εκατομμυρίων bpd για ολόκληρο το έτος ως μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδίου της για αύξηση της παραγωγής και αύξηση των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου της στα 50 δισεκατομμύρια βαρέλια. Ο στόχος παραγωγής της Νιγηρίας για τον Μάρτιο ήταν 1,8 εκατομμύρια bpd.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Ιράκ, η Αλγερία, το Ομάν, η Γκαμπόν και το Καζακστάν αποτελούν εκείνα που συμφώνησαν να μειώσουν περισσότερη παραγωγή από αυτόν τον μήνα.

Ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να συνεδριάσει επόμενη στις 4 Ιουνίου, όταν θα συζητήσει τα επίπεδα παραγωγής για τον Ιούλιο του 2023 και μετά.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου