Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

5 Πετρελαιοπαραγωγικά Έθνη ζητούν να γίνουν μέλη της Συμμαχίας BRICS




Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και το Ιράν ζήτησαν επίσημα να ενταχθούν στην ομάδα εθνών BRICS καθώς προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την ετήσια σύνοδο κορυφής στη Νότια Αφρική.

Συνολικά, 19 χώρες έχουν..

εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο μπλοκ των αναδυόμενων αγορών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με τον Anil Sooklal, πρεσβευτή της Νότιας Αφρικής στην ομάδα.

«Αυτό που θα συζητηθεί είναι η επέκταση των BRICS και οι λεπτομέρειες για το πώς θα συμβεί αυτό... Δεκατρείς χώρες έχουν ζητήσει επίσημα να ενταχθούν και άλλες έξι έχουν ζητήσει ανεπίσημα. Λαμβάνουμε αιτήσεις για συμμετοχή κάθε μέρα», είπε ο Νοτιοαφρικανός αξιωματούχος στο Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι BRICS θα πραγματοποιήσουν την ετήσια σύνοδο κορυφής στο Κέιπ Τάουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Οι υπουργοί Εξωτερικών και από τα πέντε κράτη μέλη επιβεβαίωσαν την παρουσία τους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Bloomberg αποκάλυψε ότι οι BRICS αναμένεται σύντομα να ξεπεράσουν τις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κράτη G7 σε προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, ενώ τα κράτη G7 και BRICS συνέβαλαν εξίσου στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2020, οι επιδόσεις του δυτικού μπλοκ μειώθηκαν πρόσφατα. Μέχρι το 2028, η G7 αναμένεται να αποτελεί μόλις το 27,8% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι BRICS θα αποτελούν το 35%.

Οι εκτιμήσεις έγιναν λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ο Αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ, αποκάλυψε ότι οι BRICS εργάζονται για την ανάπτυξη ενός «νέου νομίσματος» που θα παρουσιαστεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του οργανισμού.

Τα κράτη μέλη των BRICS αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ

Το ενδιαφέρον από τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου για ένταξη στο μπλοκ έρχεται σε μια στιγμή που όλο και περισσότερες κυβερνήσεις απομακρύνονται από το δολάριο ΗΠΑ.

Το δολάριο έχει γίνει πιο αναξιόπιστο για τις δολαριοποιημένες οικονομίες λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων που ρυθμίζονται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και της εξόπλισης του δολαρίου από την τράπεζα μέσω οικονομικών κυρώσεων.

Επιπλέον, η Δύση - ειδικά η Ευρώπη - αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη ενεργειακή κρίση που προκύπτει από κυρώσεις που στοχεύουν τις ρωσικές ενεργειακές αγορές λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία και της δολιοφθοράς των ΗΠΑ στον αγωγό Nordstream . By The Cradle μέσω Zerohedge.com 


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου