Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Η Exxon τερματίζει τη μεγάλη εκστρατεία γεωτρήσεων στη Βραζιλία αφού απέτυχε να βρει πετρέλαιο

 




Μετά από χρόνια αποτυχίας να πραγματοποιήσει μια σημαντική ανακάλυψη πετρελαίου στα ανοικτά της Βραζιλίας, η ExxonMobil τερμάτισε μια μεγάλη εκστρατεία γεώτρησης εκεί, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω εξερεύνησης στη χώρα, ανέφερε την Τετάρτη η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές με γνώση των σχεδίων .

Η Exxon, η πρώτη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που..

λειτούργησε στη Βραζιλία το 1912 με την επωνυμία Standard Oil Company of Brazil, αγόρασε εκτάσεις βαθέων υδάτων το 2017, ελπίζοντας να βρει πετρέλαιο στις παραγωγικές υπεράκτιες λεκάνες όπου άλλες μεγάλες εταιρείες και βραζιλιάνικη κρατική εταιρεία πετρελαίου Η Petrobras έχει βρει τεράστια αποθέματα πετρελαίου.

Η Exxon, ωστόσο, δεν σημείωσε επιτυχία στην πολύχρονη εκστρατεία εξερεύνησής της και τερμάτισε αυτή την εκστρατεία, σύμφωνα με πηγές του Journal.

Το 2021, η Exxon άνοιξε δύο πηγάδια στα μπλοκ Opal και Tita. Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή της βραζιλιάνικης βιομηχανίας πετρελαίου ANP, η Exxon βρήκε ίχνη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο μπλοκ Tita,  ανέφερε η Bnamericas  τον Νοέμβριο του 2021. Η Exxon πλήρωσε το ισοδύναμο των 560 εκατομμυρίων δολαρίων για να εξασφαλίσει πλειοψηφικό μερίδιο στο μπλοκ σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2018.  

Η Exxon και οι συνεργάτες της έχουν ξοδέψει 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξασφάλιση δικαιωμάτων γεώτρησης σε τετράγωνα ανοιχτά της Βραζιλίας σε διαγωνισμούς τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο, ο υπερμείζων δεν έχει κάνει αυτή τη σημαντική ανακάλυψη που θα οδηγούσε στην επιβολή κυρώσεων σε ένα έργο άντλησης πετρελαίου.  

Η οπισθοδρόμηση της γεώτρησης είναι σπάνια για την Exxon, η οποία έπληξε τόσο πολύ πετρέλαιο στην υπεράκτια Γουιάνα, η οποία συνορεύει με τη Βραζιλία στα βόρεια, που την βοήθησε να γίνει η τελευταία χώρα παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου στα τέλη του 2019.

Παρά το τέλος της εκστρατείας γεώτρησης στη Βραζιλία, η Exxon δεν έχει εγκαταλείψει την εξερεύνηση ανοιχτά της χώρας.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους συνεργάτες μας για να αναλύσουμε τα δεδομένα που αποκτήθηκαν από το εκτεταμένο πρόγραμμα γεώτρησης για να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες μελλοντικών εξερευνητικών δραστηριοτήτων σε αυτά τα τετράγωνα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Exxon Michelle Gray στο Journal. 

Τον Δεκέμβριο, η Exxon δήλωσε στο τελευταίο εταιρικό της σχέδιο ότι περισσότερο από το 70% των επενδύσεων κεφαλαίου έως το 2027 θα αναπτυχθεί σε στρατηγικές εξελίξεις στη λεκάνη Permian των ΗΠΑ, στη Γουιάνα, στη Βραζιλία και σε έργα LNG σε όλο τον κόσμο.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου