Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Τα πιο βρώμικα και καθαρότερα έργα πετρελαίου στον κόσμο




 Η κλιματική μοντελοποίηση τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι είναι ακόμα υποθετικά δυνατό να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε όχι περισσότερο από 1,5 °C - το επίπεδο που επιδιώκει η Συμφωνία του Παρισιού - ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η επί του παρόντος δεσμευμένη υποδομή εκπομπής ορυκτών καυσίμων, εφόσον δεν υπάρχουν..

νέα απολιθώματα -Κατασκευάστηκε υποδομή εκπομπής καυσίμων. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή συμφωνεί με αυτήν την άποψη, με την Έκτη Έκθεση Αξιολόγησης της IPCC να ζητά «... καμία επένδυση σε νέα έργα προμήθειας ορυκτών καυσίμων». 

Δυστυχώς, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία καθώς και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδείξει την άρρηκτη σχέση του κόσμου με τα ορυκτά καύσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι η ουτοπία της IPCC είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί. Πράγματι, τουλάχιστον επτά μεγάλα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν αποκαλυφθεί παγκοσμίως από τότε που δημοσιεύθηκε αυτή η έκθεση πριν από ένα χρόνο, καθώς τα έθνη εντείνουν την επιδίωξή τους για ενεργειακή ασφάλεια. Ένα άλλο δίλημμα -- ο γρήγορος ρυθμός μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές φαίνεται να προσθέτει μόνο στη συνολική προσφορά ενέργειας, αλλά δεν κάνει πολλά για να εκτοπίσει τη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σημαντικό βαθμό. 

Σε αυτό το σημείο, είναι πιο ρεαλιστικό να προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν λιγότερο αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον – κάτι που κάνει αυτή την έκθεση πιο ενδιαφέρουσα. Μια πρώτη ανάλυση του είδους του από το μη κερδοσκοπικό Rocky Mountain Institute εξέτασε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρες αλυσίδες εφοδιασμού και διαπίστωσε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία, το Τουρκμενιστάν και το Τέξας είναι οι χειρότεροι ρυπαίνοντες στον πλανήτη μας. Σύμφωνα με την έκθεση, τα πιο βρώμικα πεδία εκπέμπουν περισσότερο από 10 φορές περισσότερο ισοδύναμο CO2 από τις περιοχές με μικρότερη ένταση εκπομπών. Η μελέτη εξέτασε 135 παγκόσμιους πόρους που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο –που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των παγκόσμιων προμηθειών– με βάση μια πλήρη ανάλυση του κύκλου ζωής των εκπομπών τους το 2020.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Astrakhanskoye της Gazprom βρέθηκε να είναι ο χειρότερος παραβάτης με το μεγαλύτερο αποτύπωμα χάρη στις παραγωγικές διαρροές στους αγωγούς του και σε άλλες υποδομές κατάντη. Η λεκάνη της Νότιας Κασπίας του Τουρκμενιστάν είναι ο δεύτερος χειρότερος ρυπαντής, ενώ η λεκάνη της Πέρμιας στο Δυτικό Τέξας κατατάσσεται στην τρίτη θέση με την πλειονότητα των εκπομπών τους να προέρχονται από την ανάντη παραγωγή. 

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σημαντικές εκπομπές ορυκτών καυσίμων συμβαίνουν απευθείας στο πηγάδι και κατά την επεξεργασία, τη διύλιση και τη μεταφορά και όχι μόνο στο σημείο της καύσης.

Υπάρχουν άλλα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να συγκρίνετε τις εκπομπές άνθρακα και αερίων του θερμοκηπίου διαφορετικών κοιτασμάτων πετρελαίου. Ο Δείκτης Πετρελαίου-Κλίματος (OCI) λέει ότι βασίζεται σε συνεπή, συγκρίσιμα και επαληθεύσιμα δεδομένα ανοιχτού κώδικα για τα αργά πετρέλαια, συμπεριλαμβανομένων των αναλύσεων πετρελαίου που αναφέρονται σε συγκεκριμένη μορφή. Πηγαίνοντας από την OCI, η Canadian Oil Sands με το βαρύ, ασφαλτούχο αργό τους είναι μερικά από τα πιο βρώμικα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον Oil Climate Index , το Athabasca DC SO του Καναδά στην επαρχία Αλμπέρτα έχει τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε 736 kg ισοδύναμο CO2 για κάθε βαρέλι που εξορύσσεται. Το κοίτασμα πετρελαίου παράγει 144.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα. Αυτό το πεδίο παράγει εξαιρετικά βαριά άσφαλτο με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, η οποία αναβαθμίζεται σε μέτριο, γλυκό συνθετικό αργό πετρέλαιο (SCO) πριν από τη μεταφορά στο διυλιστήριο. Μια μονάδα DC (καθυστερημένης οπτάνθρακα) παράγει petcoke, το οποίο χρησιμοποιείται για την αναβάθμιση αυτού του λαδιού, με υψηλή θερμότητα και υδρογόνο που συνδέονται με τη διύλισή του. Αυτές οι διεργασίες καθιστούν το Athabasca DC SCO το πιο εντατικό εκπομπών από όλα τα τρέχοντα δείγματα λαδιών στον δείκτη κλίματος πετρελαίου.

Από κάποια άποψη, το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον OCI, το Ghawar της Σαουδικής Αραβίας, εκπέμπει 491 kg ισοδύναμο CO2 ανά βαρέλι. Η Ghawar παράγει 5.000.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα. Σύμφωνα με την OCI, οι σχετικά χαμηλές εκπομπές GHG του Ghawar μπορούν να συνδυαστούν με έναν συνδυασμό χαμηλών εκπομπών εξόρυξης ανάντη, χαμηλής ενεργειακής έντασης κατά τη διύλιση και χαμηλής εκπομπής καύσης τελικού προϊόντος.

Το Midway Sunset της Καλιφόρνια είναι το πιο βρώμικο κοίτασμα πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών, που παράγει 725 κιλά ισοδύναμου CO2 ανά βαρέλι. Το Midway Sunset παράγει ένα ξινό, υδαρές λάδι του οποίου η βαρύτητα κυμαίνεται από μέτρια έως εξαιρετικά βαριά. Είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα χωράφια της χώρας στην κοιλάδα San Joaquin και παράγεται εδώ και 120 χρόνια. Οι υψηλές εκπομπές GHG του Midway Sunset είναι μεγάλες λόγω του μεγάλου όγκου ατμού που εγχέεται στη δεξαμενή για να χαλαρώσει και να επιτρέψει τη ροή του πετρελαίου, καθώς και της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό στα φρεάτια που σημαίνει ότι απαιτείται επιπλέον ενέργεια για την άντλησή του από το έδαφος. 

Στην αντίθετη πλευρά του φάσματος, το Texas Eagle Ford Volatile Oil Zone είναι ένα από τα καθαρότερα στον κόσμο, παράγοντας μόλις 458 κιλά ισοδύναμου CO2 ανά βαρέλι. Αυτό το πεδίο παράγει ένα εξαιρετικά ελαφρύ, γλυκό λάδι με ζώνες παραγωγής που κυμαίνονται από πετρέλαιο έως φυσικό αέριο. Αυτή η ζώνη πετρελαίου υπάρχει σε αέρια φάση ενώ βρίσκεται υπό πίεση στη δεξαμενή και έχει υψηλότερη αναλογία αερίου προς πετρέλαιο από άλλους πόρους από αυτό το παιχνίδι.

Οι ΗΠΑ Wyoming, Bakken No Flare και Texas Eagle Ford Black Oil Zone είναι επίσης από τις πιο καθαρές, με εκπομπές GHG 467 kg, 471 kg και 477 kg ισοδύναμου CO2 ανά βαρέλι, αντίστοιχα. Το πεδίο του Wyoming παράγει ένα ελαφρύ, γλυκό λάδι από το παιχνίδι Niobrara στο κέντρο του Wyoming, με υψηλή αναλογία αερίου προς πετρέλαιο. Αν και οι εκπομπές εξαερισμού και καύσης του κοιτάσματος είναι υψηλές, αντισταθμίζονται εν μέρει από το φυσικό αέριο που δεσμεύεται ανάντη και εξάγεται. 

Η OCI λέει ότι οι ανοδικές εκπομπές GHG του Bakken No Flare είναι χαμηλές όταν το σχετικό αέριο ελέγχεται σωστά και δεν εκτονώνεται ή εκλύεται με άλλο τρόπο. Η αναλογία άνθρακα προς υδρογόνο του πεδίου είναι επίσης σχετικά χαμηλή, ενώ οι εκπομπές διύλισης και καύσης είναι επίσης σχετικά χαμηλές. 

Το Texas Eagle Ford Volatile Oil Zone παράγει επίσης ένα ελαφρύ, γλυκό λάδι με ζώνες παραγωγής που κυμαίνονται από πετρέλαιο έως φυσικό αέριο. Η μέτρια αναλογία αερίου προς πετρέλαιο του Eagle Ford οδηγεί σε μέτρια επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κυρίως από εξαέρωση και καύση.



Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου