Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Το έργο φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας με αιολική ενέργεια σταμάτησε λόγω αβεβαιότητας εκπομπών

 



Δικαστήριο στην Ολλανδία ανέστειλε έργο γεώτρησης και εξόρυξης φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα λόγω πιθανής περιβαλλοντικής ζημίας.  

Το υπεράκτιο έργο φυσικού αερίου, που προτάθηκε από..

την ολλανδική εταιρεία ONE-Dyas,  εγκρίθηκε  από το ολλανδικό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Κλίματος τον περασμένο Ιούνιο. Η ολλανδική κυβέρνηση εξέδωσε την τελική άδεια για το προτεινόμενο κοίτασμα φυσικού αερίου, επιτρέποντας έτσι την παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα N05-A και τα γύρω κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα. Η πλατφόρμα N05-A βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) βόρεια των νησιών Borkum, Rottumerplaat και Schiermonnikoog.

Πραγματοποιήθηκε διεξοδική περιβαλλοντική ανασκόπηση του έργου πριν από την έγκρισή του και το πεδίο έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί εξ ολοκλήρου με αιολική ενέργεια από το κοντινό αιολικό πάρκο Riffgat, το οποίο θα μειώσει περαιτέρω τις εκπομπές. 

Ωστόσο, οι Ολλανδοί δικαστές  διέκοψαν το έργο  την Τετάρτη, επικαλούμενοι τον αβέβαιο αντίκτυπο των εκπομπών ενώσεων αζώτου που σχετίζονται με την εξόρυξη εξόρυξης και φυσικού αερίου, αναφέρουν ολλανδικά μέσα ενημέρωσης. 

«Θα εξετάσουμε τις επιλογές την ερχόμενη εβδομάδα», είπε ο χειριστής του έργου, ONE-Dyas, σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NOS.

Η ONE-Dyas, μαζί με τους εταίρους της EBN και Hansa Hydrocarbons, έλαβαν τον Σεπτέμβριο του 2022 την τελική επενδυτική απόφαση (FID) για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου N05-A στη Βόρεια Θάλασσα. Η απόφαση περιλαμβάνει μια επένδυση άνω των 552 εκατομμυρίων δολαρίων ( 500 εκατομμύρια ευρώ ), η οποία είναι η μεγαλύτερη επένδυση σε ανάπτυξη φυσικού αερίου στην Ολλανδία τα τελευταία 15 χρόνια. 

Τον Σεπτέμβριο, ο Chris de Ruyter van Steveninck, Διευθύνων Σύμβουλος της ONE-Dyas, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ολλανδίας και της Γερμανίας, παρέχοντας ασφαλές και υπεύθυνο οικιακό φυσικό αέριο». 

«Συμφωνήσαμε να παράγουμε φυσικό αέριο από την περιοχή GEMS μόνο εφόσον υπάρχει εγχώρια ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ολλανδία και τη Γερμανία». 

Το χωράφι έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παραγωγή το 2024, αλλά οι εργασίες για το έργο θα πρέπει τώρα να σταματήσουν μέχρι να εκδοθεί νέα δικαστική απόφαση τον Σεπτέμβριο του 2023. 


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου