Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Οι Φιλιππίνες αποστέλλουν πόρους για να περιορίσουν τη διαρροή πετρελαίου από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «Princess Empress»

 





Οι αρχές της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων σπεύδουν να ανακαλύψουν και να εξασφαλίσουν ένα δεξαμενόπλοιο που βυθίστηκε σε θαλασσοταραχή και τώρα χύνει το φορτίο βιομηχανικού μαζούτ που μετέφερε. Το δεξαμενόπλοιο MT Princess Empress μετέφερε 800.000 λίτρα (210.000 γαλόνια) βιομηχανικού μαζούτ και βυθίστηκε στα..

ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής του νησιού Μιντόρο, στις Φιλιππίνες στις 28 Φεβρουαρίου. 

Το δεξαμενόπλοιο με προϊόντα πετρελαίου βρισκόταν στο ταξίδι του από την επαρχία Μπαταάν, κοντά στην πρωτεύουσα Μανίλα, στην κεντρική επαρχία Ιλόιλο. 

Το σκάφος αντιμετώπισε πρόβλημα με τον κινητήρα του και βυθίστηκε στη θάλασσα. Μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, μια διαρροή εντοπίστηκε από το λιμενικό και αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν απλώς το καύσιμο ντίζελ της μηχανής που είχε δυσλειτουργία. 

Ωστόσο, μετά τη διενέργεια δοκιμής των δειγμάτων νερού, οι αρχές επιβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι ήταν στην πραγματικότητα κάποια διαρροή του φορτίου βιομηχανικού πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο. Η διαρροή βιομηχανικού λαδιού εντοπίστηκε στην επαρχία Oriental Mindoro. 

Μέχρι την Τετάρτη, η ακτοφυλακή είπε ότι μια διαρροή είχε εξαπλωθεί σε μια περιοχή άνω των 24 τετραγωνικών χιλιομέτρων (9 τετραγωνικά μίλια).  

Ωστόσο, τίποτα σίγουρο δεν μπορούσε να ειπωθεί για την έκταση της διαρροής. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ακτοφυλακής των Φιλιππίνων Αντιναύαρχος Armand Balilo, όπως αναφέρουν οι πύλες των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε: «Η δομική ακεραιότητα ενός πλοίου μπορεί να διακυβευτεί κατά τη βύθιση και μπορεί να δημιουργήσει μια τρύπα από την οποία θα διαρρεύσει πετρέλαιο υπό πίεση». 

Γίνεται δύσκολο για τους δύτες να φτάσουν στο δεξαμενόπλοιο καθώς το πλοίο βυθίστηκε σε θάλασσες βάθους άνω των 400 μέτρων (1.300 πόδια), είπε. Ο Μπαλίλο πρόσθεσε ότι το φορτίο δεν ήταν σφραγισμένο και φορτώθηκε απευθείας στο δεξαμενόπλοιο. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Oriental Mindoro Humerlito Dolor δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. 

Οι ακτοφυλακές χρησιμοποιούν βραχίονες πετρελαιοκηλίδας για να περιορίσουν τη διαρροή πετρελαίου. Οι περιοχές όπου εντοπίζεται η διαρροή πετρελαίου περιλαμβάνουν το Verde Island Passage, ένα θαλάσσιο οικοσύστημα που παρέχει τροφή και βιοπορισμό σε εκατομμύρια ανθρώπους. Οι περιβαλλοντικές ομάδες εκφράζουν ανησυχίες ότι η πετρελαιοκηλίδα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο προστατευόμενες 21 θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.    


Από το wionews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου