Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Αμερικανική Πετρελαϊκή Παίρνει το Ρίσκο να Επενδύσει στη Δέσμευση Διοξειδίου του Άνθρακα Κατευθείαν Από τον Ατμοσφαιρικό Αέρα

 




Η απόκτηση της Anadarko να κατέστησε στην Occidental μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές στις ΗΠΑ και οι μετοχές αναδείχθηκαν κορυφαίες ως προς την απόδοση στον δείκτη S&P 500 το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 119%, με την εταιρεία να σημειώνει ρεκόρ καθαρών κερδών..

ύψους 12,5 δις δολ. Οι πολύ υψηλές ταμειακές ροές από τις δραστηριότητές της τής επέτρεψαν να μειώσει το χρέος της κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, να αυξήσει τα μερίσματα και να ξεκινήσει εκ νέου την επαναγορά μετοχών.

Γιατί, λοιπόν, να ξεφύγει από την πεπατημένη, που έχει αποδειχθεί τόσο κερδοφόρος; Ωστόσο, η πετρελαϊκή με έδρα το Χιούστον του Τέξας βλέπει στην απανθρακοποίηση άλλη μία ευκαιρία για να φέρει κέρδη στους μετόχους της. Η Occidental πρόκειται να κατασκευάσει 70 μονάδες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα κατευθείαν από την ατμόσφαιρα (Direct air capture - DAC plants)  ως το 2035. Η πρώτη θα κατασκευαστεί στο Τέξας, με κόστος 1,1 δις δολ., και αναμένεται να δεσμεύει μέχρι και 500.000 μετρικούς τόνους CO₂ ετησίως. Μπορεί να πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τους 36 δισεκ. τόνους CO₂ που εκλύονται ετησίως παγκοσμίως στην ατμόσφαιρα αλλά, οπωσδήποτε, είναι μία αρχή…

Η αμερικανική πετρελαϊκή έχει στόχο την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα υπογείως για λογαριασμό πελατών που θέλουν να πάρουν δικαιώματα που θα αντισταθμίσουν τις δικές τους εκπομπές. Σύμφωνα με μία μελέτη, η αγορά των δικαιωμάτων εκπομπών μπορεί να φτάσει ως το 2030 τα 550 δις δολ. Η Occidental σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα στην άντληση πετρελαίου και την παραγωγή χημικών. Ήδη έχει υπογράψει συμφωνία για πώληση πετρελαιοειδών μηδενικών εκπομπών (“net zero oil products”) σε διυλιστήριο της Νότιας Κορέας.

Η τεχνολογία της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα κατευθείαν από τον ατμοσφαιρικό αέριο βρίσκεται στα σπάργανα, με το μεγαλύτερο εργοστάσιο του είδους, που βρίσκεται στην Ιρλανδία, να δεσμεύει μόλις 4.000 τόνους το χρόνο. Άλλωστε, η ίδια η διαδικασία απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Για το λόγο αυτό, στο Inflation Reduction Act της κυβέρνησης Μπάιντεν προβλέπονται ομοσπονδιακές φοροαπαλλαγές για την εν λόγω τεχνολογία.

Όπως εκτιμούν οι Financial Times, το εγχείρημα αναμένεται να «στραγγίξει» τις ροές μετρητών της αμερικανικής πετρελαϊκής μέχρι να καταστεί βιώσιμο οικονομικά. Σίγουρα, όμως, είναι ένα σημάδι ότι έστω μία από τις πετρελαϊκές των ΗΠΑ βλέπει την κλιματική αλλαγή σαν επιχειρηματική ευκαιρία. 


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου