Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι έχει βρει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στον κόσμο




 Ένα σημαντικό κοίτασμα λιθίου που ανεβαίνει στο επίπεδο του δεύτερου μεγαλύτερου στον κόσμο βρέθηκε στο Ιράν, δήλωσε το Υπουργείο Βιομηχανίας, Ορυχείων και Εμπορίου της χώρας στην ιρανική..

κρατική τηλεόραση το Σάββατο.

«Για πρώτη φορά στο Ιράν, ανακαλύφθηκε απόθεμα λιθίου στο Hamedan», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι το κοίτασμα περιέχει 8,5 εκατομμύρια τόνους λιθίου.

Μόνο η Χιλή κατέχει περισσότερο λίθιο, με 9,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Το λίθιο είναι ένα κρίσιμο μέρος των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. Οι τιμές του ανθρακικού λιθίου εκτοξεύτηκαν πέρυσι στα υψηλά όλων των εποχών των 86.170 δολαρίων ανά τόνο, αλλά αυτό το τεράστιο ράλι φαίνεται να είναι πίσω μας, με τις τιμές να βυθίζονται αυτόν τον μήνα στα 52.500 δολάρια ανά τόνο.

Πίσω από την πρόσφατη πτώση των τιμών βρίσκεται -σε κάποιο βαθμό- μια επιβράδυνση της ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα, εν μέρει λόγω του ότι η χώρα έβαλε τέλος στις επιδοτήσεις της για EV. Αλλά η μεγαλύτερη πίεση στις τιμές προέρχεται από την αύξηση των προμηθειών λιθίου από την Κίνα, την Αυστραλία και τη Χιλή — και τώρα, το Ιράν.

"Η προσφορά έρχεται σε ροή πιο γρήγορα από ό, τι μπορείτε να πείτε "μπου". Η ζήτηση παραμένει ισχυρή, αλλά οι τιμές δεν είναι βιώσιμες εδώ και αρκετό καιρό", δήλωσε ο αναλυτής Dylan Kelly της Ord Minnett στο Mining.com. Η Rystad είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι το έλλειμμα λιθίου στην παγκόσμια αγορά θα συρρικνωθεί από 76.000 τόνους LCE πέρυσι, σε κάπου μεταξύ 20.000 και 30.000 τόνους LCE φέτος - και αυτό ήταν πριν από την πιο πρόσφατη ανακάλυψη του Ιράν.

Η Goldman Sachs συμφώνησε, προβλέποντας ότι η προσφορά θα αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό από τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται οι τιμές της αγοράς.

Ενώ οι αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι η αγορά ανθρακικού λιθίου είναι έτοιμη για συνεχή διόρθωση φέτος, η Rystad Energy βλέπει τη διόρθωση της τιμής ως προσωρινή, με τη ζήτηση να παραμένει υγιής.

Το ερώτημα τώρα είναι πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα έχουν οι δυτικές κυρώσεις στην ικανότητα του Ιράν να πουλά ό,τι λίθιο αποκαλύπτει.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου