Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Η ADNOC συγκεντρώνει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την IPO της μονάδας αερίου




 Η μεγάλη ενεργειακή εταιρεία ADNOC των ΗΑΕ συγκέντρωσε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την εισαγωγή της επιχειρηματικής της μονάδας φυσικού αερίου σε αυτό που έχει γίνει η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή από..

την αρχή του έτους.

Η προσφορά υπερκαλύφθηκε 50 φορές, με τους επενδυτές να κάνουν παραγγελίες για 124 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά, ανέφερε το Bloomberg . Το τεύχος εγγράφηκε πλήρως λίγες ώρες μετά την πρώτη ανακοίνωση της προσφοράς.

Στη συνέχεια, αυτή την εβδομάδα, η ADNOC έπρεπε να αυξήσει το μέγεθος της προγραμματισμένης προσφοράς κατά 25 τοις εκατό λόγω του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, υποδηλώνοντας ότι παρά την πρόσφατη πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου, το ενδιαφέρον για τον κλάδο παρέμεινε υψηλό.

Η εισαγωγή έδωσε στην εταιρεία κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κοντά στο ανώτερο άκρο του εύρους τιμών που όρισε η μητρική εταιρεία πριν από την εισαγωγή.

Η κρατική εταιρεία ενέργειας των Εμιράτων ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει τις δραστηριότητές της στο φυσικό αέριο πέρυσι προτού καν η επιχείρηση συσταθεί ως ξεχωριστή μονάδα εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου λόγω της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης. Η ADNOC Gas ιδρύθηκε επίσημα ως ξεχωριστή επιχείρηση στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Η νέα μονάδα, ADNOC Gas, έχει παραγωγική ικανότητα περίπου 10 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών ημερησίως και λειτουργεί ένα δίκτυο αγωγών άνω των 2.000 μιλίων. Η νέα εταιρεία είπε ότι αναμένει να πληρώσει στους νέους της μετόχους συνολικά 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Οι μετοχές της νέας επιχειρηματικής οντότητας θα κυκλοφορήσουν στις 13 Μαρτίου.

Πριν από δύο χρόνια, καθώς οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου άρχισαν να ανακάμπτουν μετά το χτύπημα της πανδημίας που υπέστησαν το 2020, η ADNOC ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να δαπανήσει 127 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026

Τα χρήματα,  είπε η εταιρεία , θα διατεθούν για την επέκταση της ικανότητας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΑΕ και για την οικοδόμηση μεγαλύτερης παρουσίας στην ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η επέκταση της χωρητικότητας LNG είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων, με την ADNOC να προσβλέπει σε ετήσια εξαγωγική ικανότητα 15 εκατομμυρίων τόνων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου