Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Οι Ευρωπαϊκές Εταιρείες Υδρογονανθράκων Προχωρούν με Κέρδη και Νέα Παραγωγικά Σχέδια

 




Στα 4 τρισ. δολάρια φθάσανε τα κέρδη της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου το περασμένο έτος από «μόλις» 1,5 τρισ. που ήταν ο μέσος όρος για τα τελευταία χρόνια. Τελευταίο παράδειγμα η ισπανική Repsol που ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό κερδών για..

το δ’ τρίμηνο του 2022, στα 2,01 δισ ευρώ, από 872 εκατ ευρώ πέρυσι την αντίστοιχη χρονική περίοδο, χάρη στις υψηλές τιμές πώλησης του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η είδηση είναι ότι η Repsol χρησιμοποίησε τις υψηλότερες ταμειακές ροές της για να αυξήσει κατά 40% τις επενδύσεις κεφαλαίου προκειμένου να μειώσει το καθαρό χρέος της κατά 60%, αλλά και να αυξήσει το διανεμόμενο μέρισμα προς τους μετόχους της.

Τα ισχυρά κέρδη του ισπανικού ομίλου αποτελούν συνέχεια της επιτυχημένης πορείας που κατέγραψαν το περασμένο έτος οι μεγάες εταιρείες του τομέα, όπως οι TotalEnergies, BP, Shell, Exxon Mobil και Chevron, γεγονός που πυροδότησε νέες αιτιάσεις για περαιτέρω φορολόγησή τους, την ώρα που τα νοικοκυριά πασχίζουν να ανταπεξέλθουν προς τις υποχρεώσεις τους.

Η κερδοφορία αντανακλά ένα μόνο τμήμα της ευρωστίας της βιομηχανίας υδρογονανθράκων. Μία άλλη σημαντική συνιστώσα είναι ο τομέας της παραγωγής Μετά το Ισραήλ που εξήγαγε τα πρώτο φορτίο, ελαφρού, καλής ποιότητας αργού πετρελαίου, που παρήχθη από τις σύγχρονες, χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος υποδομές  της Energean (Energean Power), οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, αύξησαν τις επενδυτικές προβλέψεις τους για το 2023, καθώς έθεσαν προς διαβούλευση περισσότερα από δώδεκα νέα έργα στο τέλος του περασμένου έτους.  

Ο κύριος βιομηχανικός της σκανδιναβικής χώρας προετοιμάζεται τώρα να επενδύσει 187,8 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες το τρέχον έτος, έναντι πρόβλεψης 149,7 δισεκατομμυρίων κορωνών τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες έσπευσαν να προτείνουν την εκτέλεση νέων έργων στο τέλος του 2022, όταν έληγε   η ισχύς των προσωρινών φορολογικών κινήτρων που παρείχε η κυβέρνηση της Νορβηγίας, και τα  τα οποία εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο το 2020 μ απώτερο στόχο να χρηματοδοτηθούν οι υπεράκτιες επενδύσεις στον τομέα.  

Μεταξύ των σχεδίων που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνεται η πρόταση της Aker BP για την ανάπτυξη του έργου Yggdrasil, πιο γνωστό παλαιότερα ως NOAKA, συνολικού ύψους άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι δαπάνες για νέα υπεράκτια κοιτάσματα περιλαμβάνονται στην έρευνα μόνο όταν οι εταιρείες υποβάλλουν σχέδια ανάπτυξης και λειτουργίας προς τις αρμόδιες αρχές. Κατόπιν αυτά τα έργα πρέπει να εγκριθούν επίσημα από την κυβέρνηση και, σε πολλές περιπτώσεις, να περάσουν και από  την κοινοβουλευτική διαδικασία, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό δεν αναμένεται να αποτελέσει εμπόδιο για την εκτέλεση των επενδύσεων.


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου