Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Το Καζακστάν θα προμηθεύσει 100.000 τόνους πετρελαίου τον Μάρτιο στο διυλιστήριο PCK Schwedt στη Γερμανία

 



Το Καζακστάν θα προμηθεύσει 100.000 τόνους πετρελαίου μέσω του ρωσικού αγωγού Druzhba στη Γερμανία τον Μάρτιο για το  διυλιστήριο  PCK Schwedt αφού συμφώνησε εμπορικούς και νομικούς όρους με όλα τα ..

εμπλεκόμενα μέρη, ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Η εταιρεία πετρελαίου Kazmunaigaz (KMG) του Καζακστάν θα προμηθεύσει τον όγκο μέσω του συστήματος αγωγών της ρωσικής Transneft στο  διυλιστήριο , ανέφεραν οι πηγές.

Ο όγκος θα προέρχεται κυρίως από το μερίδιο της KMG στην Karaсhaganak Petroleum Operating (KPO), ανέφεραν οι πηγές.

Το πετρέλαιο θα παραδοθεί στη Rosneft Deutschland, την οποία η Γερμανία είχε θέσει υπό την κηδεμονία της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής της βιομηχανίας, ανέφεραν οι πηγές. Η Rosneft εξακολουθεί να κατέχει το 54,17% του  διυλιστηρίου .

Η Γερμανία σχεδιάζει να αλλάξει τον Νόμο της για την Ενεργειακή Ασφάλεια για να επιτρέψει τη γρήγορη πώληση του μεριδίου της Rosneft στο  διυλιστήριο  Schwedt χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εθνικοποίηση, σύμφωνα με σχέδιο νόμου.

Η Γερμανία διέκοψε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω Druzhba από τον Ιανουάριο και εργάζεται σκληρά για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό του Schwedt από εναλλακτικές διαδρομές.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει συνεχώς την προμήθεια ποσοτήτων αργού πετρελαίου... από τους μετόχους της PCK και θα συνεχίσει να το κάνει», δήλωσε εκπρόσωπος του  διυλιστηρίου  σε γραπτή απάντηση στο Reuters.

«Αυτό ισχύει επίσης για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιρειών πετρελαίου και της πλευράς του Καζακστάν σχετικά με πρόσθετους όγκους πετρελαίου από το Καζακστάν, για παράδειγμα εκείνους της Rosneft Deutschland», είπε ο εκπρόσωπος.

Τα γερμανικά διυλιστήρια στο Schwedt και στο Leuna κοντά στη Λειψία τροφοδοτούνται με μη ρωσικό πετρέλαιο μέσω του Πολωνικού Γκντανσκ και του γερμανικού Rostock. Αυτές οι θαλάσσιες προμήθειες δεν επαρκούν για την παροχή πλήρους λειτουργίας και στα δύο γερμανικά εργοστάσια πετρελαίου που συνδέονται με τον αγωγό Druzhba.

"Σύμφωνα με τη διοίκηση της PCK, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας του  διυλιστηρίου ήταν κατά μέσο όρο περίπου 60 τοις εκατό τον Ιανουάριο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του  διυλιστηρίου .

Το Καζακστάν σχεδίαζε αρχικά να ξεκινήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2023, αλλά οι διαπραγματεύσεις καθυστέρησαν καθώς έπρεπε να διευθετηθούν νομικά και εμπορικά ζητήματα, ανέφεραν οι πηγές.

Η Rosneft, η Kazmunaigaz, η Transneft, η KPO και το Υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό. Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Eni, η οποία κατέχει το 8,33% της PCK Schwedt, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο. Η Shell, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το μερίδιο στο εργοστάσιο, αρνήθηκε να σχολιάσει. 


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου