Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Συνεχίζονται οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τη Βουλγαρία προς την Ουκρανία

 



Οι εξαγωγές πετρελαιοειδών από ρωσικό πετρέλαιο στην Ουκρανία θα συνεχιστούν και μετά τις 5 Φεβρουαρίου, οπότε επρόκειτο να λήξει η κυβερνητική παρέκκλιση, ανέφερε η βουλγαρική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

Η Βουλγαρία έλαβε παρέκκλιση από τις..

ευρωπαϊκές κυρώσεις τον Δεκέμβριο, η οποία επιτρέπει τις εξαγωγές αυτές μέχρι το τέλος του 2024.

«Αυτό είναι απαραίτητο για να περιοριστούν οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι ασφάλειας, καθώς τα προϊόντα αυτά δεν μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια στη χώρα», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

Πηγές της EURACTIV σχολίασαν ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης σημαίνει ότι το διυλιστήριο της ρωσικής εταιρείας Lukoil στο Μπουργκάς παράγει πάρα πολλά καύσιμα, για τα οποία δεν υπάρχει χώρος στις αποθήκες πετρελαίου στο έδαφος της Βουλγαρίας και πρέπει να εξαχθούν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η EURACTIV δημοσίευσε τη δική της έρευνα, η οποία έδειξε ότι η Ουκρανία είχε αγοράσει από τη Βουλγαρία τεράστια ποσότητα καυσίμων που παράγονταν από ρωσικό πετρέλαιο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας, που δόθηκαν στη EURACTIV Βουλγαρίας.

Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022, η Βουλγαρία εξήγαγε καύσιμα αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία και αν η τάση συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο, η συνολική αξία για το έτος θα ξεπεράσει τα 825 εκατομμύρια ευρώ. Πάνω από το 90% του φυσικού αερίου που παραδίδεται από τη Βουλγαρία στην Ουκρανία είναι πετρέλαιο κίνησης (κυρίως ντίζελ κίνησης). Οι προμήθειες βενζίνης αυξήθηκαν επίσης ραγδαία τους τελευταίους έξι μήνες, γεγονός που εξηγείται από τις ρωσικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας.

Οι βουλγαρικές στατιστικές δείχνουν ότι τα καύσιμα από ρωσικό πετρέλαιο παράγονται στη Βουλγαρία, επειδή η εισαγωγή αερίου πετρελαίου στη χώρα είναι αρκετές φορές χαμηλότερη από την εξαγωγή προς την Ουκρανία. Εκ των πραγμάτων, ο μόνος παραγωγός πετρελαίου κίνησης (συμπεριλαμβανομένου του ντίζελ) στη Βουλγαρία είναι το διυλιστήριο στο Μπουργκάς, το οποίο ανήκει στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Lukoil.

Το διυλιστήριο εξακολουθεί να λειτουργεί με ρωσικό πετρέλαιο που εισάγεται με δεξαμενόπλοια από τη Μαύρη Θάλασσα. Το ρωσικό διυλιστήριο στο Μπουργκάς έχει την πολυτέλεια να εξάγει καύσιμα σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές, επειδή εργάζεται με τη δική του πρώτη ύλη. Η ρωσική εταιρεία ισχυρίζεται ότι πωλεί τα καύσιμα σε σχεδόν 500 βουλγαρικές εταιρείες και δεν συνεργάζεται απευθείας με Ουκρανούς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αν σταματήσουν οι εξαγωγές προς την Ουκρανία, το διυλιστήριο της Lukoil θα συνεχίσει να λειτουργεί μόνο για τη βουλγαρική αγορά, η οποία είναι πολύ μικρή για την παραγωγική του ικανότητα.

Οι υπόλοιποι παραγωγοί καυσίμων στη Βουλγαρία παράγουν αμελητέες ποσότητες, κυρίως βιοντίζελ, το οποίο διατίθεται στην αγορά της ΕΕ. Το έτος πριν από τον πόλεμο, η Βουλγαρία εξήγαγε πάνω από 1.000 φορές λιγότερα καύσιμα στην Ουκρανία με συνολική αξία μόλις 750 χιλ. ευρώ. Η σημερινή κλίμακα των βουλγαρικών εξαγωγών πετρελαίου στην Ουκρανία είναι τόσο μεγάλη που αντιστοιχεί περίπου στο 1% του μεγέθους ολόκληρης της βουλγαρικής οικονομίας.


Από το euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου