Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Δίκαιο ή όχι, το Big Oil πρέπει να αντιμετωπίσει την κοινή γνώμη

 



Οι ενεργειακές αγορές διέρχονται επί του παρόντος μια σεισμική μετατόπιση που ανταγωνίζεται μόνο η παγκόσμια ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970. Οι αναλυτές εμπορευμάτων της Standard Chartered έχουν επισημάνει ότι οι μεγάλες..

πετρελαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες τους λόγω μιας σειράς αντικρουόμενων στόχων, ορισμένοι από τους οποίους αλληλοαποκλείονται ενώ άλλοι απαιτούν κάποιου είδους συμβιβασμούς:

    . Αδιάκοπες εκκλήσεις ειδικά από τις δυτικές κυβερνήσεις για επέκταση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια μείωσης των τιμών καταναλωτή.

   . Να λειτουργεί ως πηγή εσόδων για τα δημόσια οικονομικά όταν χρειάζεται.

   . Επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και των καθαρών μηδενικών στόχων.

Προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας σε όλες τις μορφές της.

Σύμφωνα με το StanChart, η αντίδραση στα πρόσφατα τριμηνιαία αποτελέσματα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών «θα περιλάμβανε την εντύπωση ότι οι μεγάλες εταιρείες αποτυγχάνουν να αυξήσουν την παραγωγή τους». 

Η αντίδραση φαίνεται επίσης να υποδηλώνει ότι το ευρύτερο συναίσθημα είναι ότι η Big Oil λείπει επίσης στις συνεισφορές της στην ενεργειακή μετάβαση, ενώ ταυτόχρονα δεν πληρώνει δίκαιο ποσό φόρου. Αντίθετα, η αντίδραση είναι ότι η Big Oil προτιμά «να αγοράσει ξανά τις δικές της μετοχές ή να αυξήσει τα μερίσματα παρά να είναι δυναμική ή καινοτόμος». 

Η Standard Chartered θεωρεί μέρος αυτής της «σύνθεσης» ως «άδικη», αλλά επειδή είναι τόσο διαδεδομένη, απαιτεί η Big Oil να προχωρήσει με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση. 

Οι ειδικοί στα εμπορεύματα έχουν μια έγκυρη άποψη. Βρισκόμαστε στα μισά της σεζόν κερδών και ο ενεργειακός τομέας αναδείχθηκε για άλλη μια φορά με τις καλύτερες επιδόσεις της αγοράς με την αύξηση των κερδών να φτάνει στο 57,7%, πολλαπλάσια από τον μέσο όρο του S&P 500 4,3%. Πέντε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου επέστρεψαν τις κάρτες αποτελεσμάτων τους για το 4ο τρίμηνο 2023, με την Exxon Mobil (NYSE: XOM), τη Chevron Corp. (NYSE: CVX), την BP Plc (NYSE: BP), τη Shell Plc (NYSE: SHEL) και την TotalEnergies (NYSE: TTE ) με συνδυασμένα κέρδη 196,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περισσότερα από την ετήσια οικονομική παραγωγή 156 χωρών. Η κυβέρνηση Μπάιντεν σαφώς δεν είναι ικανοποιημένη με την εξέλιξη των γεγονότων:

«Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι η Big Oil μόλις ανέφερε κέρδη ρεκόρ. Πέρυσι, κέρδισαν 200 δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Είναι εξωφρενικό», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης την Τρίτη. Η πολεμική του προέδρου φαίνεται δικαιολογημένη δεδομένου ότι η Big Oil δεν χρησιμοποιεί σχεδόν καθόλου τα απροσδόκητα κέρδη της για να επεκτείνει την παραγωγή, προτιμώντας αντ' αυτού να διανέμει τα πλεονάζοντα μετρητά τους στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων και εξαγορών.







Πηγή: Standard Chartered


Απροσδόκητοι φόροι

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν μεταφραστεί σε υψηλές τιμές καυσίμων για τους καταναλωτές, προκαλώντας την οργή του κοινού και των κυβερνήσεων παντού και πυροδοτώντας λαϊκιστικές κινήσεις ως απάντηση. 

Τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν απείλησε να επιβάλει έναν απροσδόκητο φόρο κερδών στις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, εάν δεν χρησιμοποιήσουν την «εξωφρενική» μπονάζα τους για να επεκτείνουν τις προμήθειες πετρελαίου σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές των καυσίμων. Ένας απροσδόκητος φόρος είναι ένας εφάπαξ επιπλέον φόρος που επιβάλλεται σε μια εταιρεία ή έναν κλάδο, όταν οι ασυνήθιστες οικονομικές συνθήκες οδηγούν σε μεγάλα και απροσδόκητα κέρδη. Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη εκπληρώσει την απειλή του, αλλά οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα διαφορετικό θηρίο: τον φόρο επαναγοράς.

Ως μέρος του νέου νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού που υπέγραψε ο Πρόεδρος Μπάιντεν τον Αύγουστο, είναι ένας νέος φόρος 1% στις εξαγορές εταιρικών μετοχών. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα φέρουν το κύριο βάρος του νέου φόρου επειδή έχουν αυξήσει δραματικά τις εξαγορές ως ευνοϊκό τρόπο επιστροφής των πλεονάζοντων μετρητών στους μετόχους.

«Το μήνυμά μου προς τις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας είναι το εξής: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τα κέρδη σας για να αγοράσετε πίσω μετοχές ή για μερίσματα. Όχι τώρα, ούτε ενώ μαίνεται πόλεμος», είπε ο Μπάιντεν τον Οκτώβριο. 

Ο Μπάιντεν επέπληξε τους αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου ισχυριζόμενοι ότι αποτυγχάνουν να εκτιμήσουν τα απροσδόκητα κέρδη του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς που κατέστη δυνατό από την αμερικανική δημοκρατία ούτε τη συμπάθεια για τους λιανικούς πελάτες τους. Το 2022, οι εξαγορές μετοχών πετρελαϊκών εταιρειών των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1.043%, υποβαθμίζοντας την αύξηση κατά 64% για τον S&P 500 , ενώ τα μερίσματα αυξήθηκαν κατά 33%, περισσότερο από τρεις φορές την άνοδο για όλες τις εταιρείες του δείκτη. Η συνολική ελεύθερη ταμειακή ροή των 23 εταιρειών του S&P 500 Energy Index αυξήθηκε 2,3 φορές στα 201 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα δωρεάν μετρητά για την Exxon Corp. (NYSE: XOM) και τη Chevron Corp. (NYSE: CVX) να αυξάνονται κατά 150% στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια και 36 δολάρια δισεκατομμύριο. Εν τω μεταξύ, η Valero Energy CorpΟι ελεύθερες ταμειακές ροές της . (NYSE: VAL) πενταπλασιάστηκαν στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια από τα προηγούμενα τέσσερα τρίμηνα.

Άλλα δυτικά έθνη ακολούθησαν το παράδειγμά τους: η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ινδία έχουν ήδη θεσπίσει απροσδόκητους φόρους στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ άλλες, όπως η Ολλανδία, η Νορβηγία, τους εξετάζουν επί του παρόντος. 

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε να επιβάλει «προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης» σε εταιρείες ενέργειας που πραγματοποιούν «άνω του 20% αύξηση των μέσων ετήσιων φορολογητέων κερδών από το 2018». Αυτός ο φόρος θα επιβάλλεται επιπλέον ανεξάρτητα από τους φόρους που αυτές οι εταιρείες οφείλουν ήδη στις επιμέρους χώρες τους. 

Και αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή: σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση Wood Mackenzie , ενώ το 2022 ήταν το έτος κατά το οποίο η ιδέα του απροσδόκητου φόρου και της κακοποίησης του Big Oil έφτασε σε νέα κορύφωση, φέτος θα δούμε πιθανότατα μεγαλύτερη δυναμική εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν ψηλά. Εάν πέσουν οι τιμές, οι απροσδόκητοι φόροι θα μπορούσαν να εξαλειφθούν. Ωστόσο, ο Wood Mackenzie το θεωρεί «απίθανο», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ορισμένοι απροσδόκητοι φόροι έχουν ημερομηνίες λήξης και ρήτρες για τροποποίηση με βάση τις τιμές του πετρελαίου.

Το StanChart έχει προειδοποιήσει ότι το νέο βιβλίο παιχνιδιού της Big Oil που συνεπάγεται τη μεγιστοποίηση της βραχυπρόθεσμης τιμής της μετοχής με την ανάσχεση των επενδύσεων και την ελαχιστοποίηση της ανάληψης κινδύνων δεν είναι μια ιδανική μακροπρόθεσμη στρατηγική. Ευτυχώς, οι δυτικές κυβερνήσεις μπορεί τελικά να επιτύχουν την επιθυμία τους: σύμφωνα με την έκδοση 2022 του Wood Mackenzie «Oil and gas exploration 2022, οι αριθμοί των εξερευνητικών πηγαδιών το 2022 ήταν λιγότεροι από τους μισούς αριθμούς κατά τα χρόνια πριν από την πανδημία, αλλά ο συνολικός όγκος των 20 δισεκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου (Boe) ταίριαξε με τον μέσο όρο της περιόδου 2013 – 2019, δημιουργώντας αξία τουλάχιστον 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Wood Mac λέει ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου βελτιώνονται στην εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων χαμηλού κόστους, χαμηλότερου άνθρακα αλλά υψηλής απόδοσης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε καλύτερη θέση να αυξήσουν την παραγωγή και να εκπληρώσουν τους στόχους εκπομπών, ενώ παράλληλα ανταμείβουν τους μετόχους.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου