Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

TotalEnergies: Εντόπισε Υδρογονάνθρακες σε Γεώτρηση στη Βόρεια Θάλασσα με Συμμετοχή Energean

 



H γαλλική TotalEnergies επιβεβαίωσε την παρουσία υδρογονανθράκων σε γεώτρηση στην Κεντρική Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήδη από τον Μάρτιο του 2020, η TotalEnergies (πρώην Total) είχε ανακαλύψει υδρογονάνθρακες στις δεξαμενές ψαμμίτη του Ανωτέρου Ιουρασικού και Τριασικού του ερευνητικού της..

πηγαδιού Isabella (στο Block 30/12d) στην Κεντρική Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης γεώτρησης αξιολόγησης στη γεώτρηση Isabella, που είναι στην άδεια P1820 στο Block 30/12d-12, αποκαλύφθηκαν την Τρίτη. Η TotalEnergies είναι ο διαχειριστής της άδειας με ποσοστό 30%, ενώ συμμετέχουν η Ithaca Energy (10%), η Neptune (50%) και η Energean (10%).

Το πηγάδι αξιολόγησης 30-12d, που χτίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, διανοίχτηκε σε συνολικό βάθος 4.754 μέτρων – σε βάθη νερού 80 μέτρων και το μεικτό κόστος της γεώτρησης να είναι περίπου στα 66,6 εκατομμύρια £.

Οι εργασίες γεώτρησης πραγματοποιήθηκαν από την εξέδρα Noble Sam Hartley jack-up, η οποία αγοράστηκε από την Shelf Drilling και θα μετονομαστεί σε Shelf Drilling Fortress.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ithaca Energy, η Total Energies ενημέρωσε τους εταίρους της ότι υπήρχαν «σημάδια υδρογονανθράκων» κατά την είσοδο στη δεξαμενή. Οι υδρογονάνθρακες ανακαλυφθηκαν στις δεξαμενές ψαμμίτη του Ανωτέρου Ιουρασικού και Τριασικού, με 45 μέτρα  καθαρού πάχους και υλοτόμησης, ενώ οι κορμοί γεώτρησης και καλωδίων κατέβηκαν για να διαπιστωθεί η ποιότητα της δεξαμενής.

Η Ithaca εξήγησε ότι η TotalEnergies σκοπεύει να ολοκληρώσει τη συλλογή δεδομένων, να συνδέσει και να εγκαταλείψει το πηγάδι και να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της γεώτρησης για να διαπιστώσει την εμπορικότητα της δεξαμενής. Η ανακάλυψη της Ισαβέλλας βρίσκεται περίπου 25 μίλια νότια του πεδίου Elgin Franklin που λειτουργεί ήδη η Total Energies.

Επίσης, οι εταίροι στην άδεια P2382, όπου η Ithaca Energy κατέχει το 50% και η Dana Petroleum το υπόλοιπο 50%, έχουν λάβει την απόφαση να πραγματοποιήσουν ερευνητική γεώτρηση στο σημείο Κ2 στο Τεμάχιο 22/14c στην Κεντρική Βόρεια Θάλασσα.


Ν.Παλ.


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου