Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Υδρογονάνθρακες: Τα εμπόδια που απειλούν με καθυστέρηση το πρόγραμμα ερευνών στις ελληνικές παραχωρήσεις – Η γραφειοκρατία και οι εκλογές

 



Με θετικό πρόσημο, όπως όλα δείχνουν, κλείνουν οι εργασίες των σεισμικών ερευνών των πετρελαϊκών στις ελληνικές παραχωρήσεις.

Τα χρονοδιαγράμματα, όχι απλά έχουν τηρηθεί από τους επενδυτές  ExxonMobil, Energean και Helleniq Energy αλλά από την πλευρά τους έχουν..

αναλάβει και πρωτοβουλίες για την επίσπευση των εργασιών τους επιταχύνοντας έτσι την έλευση των πρώτων γεωτρύπανων στα blocks.

Η Energean παρέκαμψε τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο θαλάσσιο block 2 στο Βορειοδυτικό Ιόνιο και πήγε απευθεία στις τρισδιάστατες, ενώ και η Helleniq Energy έκανε εντός τις χρονιάς σε σύντομο διάστημα τις δισδιάστατες και τις τρισδιάστατες έρευνες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Ιόνιο» και «block 10».

Η ExxonMobil, σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης εξετάζει το ενδεχόμενο να επισπεύσει την έλευση γεωτρύπανου και για το λόγο αυτό παρατείνει τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες ερευνώντας πιο εξονυχιστικά τις γεωολογικές δομές.

Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν μπροστά δύο εμπόδια που μπορεί να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα των δικών τους πρωτοβουλιών για σύντμηση των χρόνων των εργασιών τους.

Το πρώτο έχει να κάνει με τη δημόσια γραφειοκρατία.  Πριν τη διενέργεια μίας γεώτρησης απαιτείται η έκδοση και έγκριση από το ΥΠΕΝ της Μελέτης Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Από τη στιγμή της υποβολής της στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) απαιτούνται 30 ημέρες προκειμένου να ελεγχθεί αν ο φάκελος είναι πλήρης ή ελλιπής.

Κι αν είναι πλήρης τότε η ΔΙΠΑ θα πρέπει να αποστείλει τη Μελέτη προς διαβούλευση στην αρμόδια Περιφέρεια και άλλους φορείς. Το εκτιμώμενο διάστημα για τη διαβούλευση, τις γνωμοδοτήσεις των αρχών και την τελική έγκριση από τη ΔΙΠΑ είναι τουλάχιστον οκτώ μήνες.

Στη συνέχεια χρειάζεται ένα εξάμηνο για την εξεύρεση του εξοπλισμού (γεωτρύπανα), τη διαμόρφωση του εργοταξίου και τον εντοπισμό λιμανιού ή χώρου βάσης για τα γεωτρύπανα.

Ο προαναφερόμενος χρόνος οδηγεί, για παράδειγμα την περίπτωση των Ιωαννίνων στο πρώτο τρίμηνο του 2024 προκειμένου να ξεκινήσει η γεώτρηση.  

Και το δεύτερο εμπόδιο έχει να με τη διενέργεια και την αβεβαιότητα που προκαλούν οι εθνικές εκλογές στο πρώτο εξάμηνο του έτους και στη συνέχεια οι περιφερειακές και εθνικές εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τις διοικητικές διαδικασίες, υπενθυμίζεται πως στις αρχές του καλοκαιριού ειδική επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε αναλάβει τον εντοπισμό των αρρυθμιών και τη γνωμοδότηση λύσεων προκειμένου να αυτές να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιο είναι το έργο και οι προτάσεις της. 


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου