Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Η Shale Giant Pioneer εξηγεί γιατί οι αμερικανικές γεωτρήσεις σχιστολιθικού δεν επιθυμούν να κάνουν περισσότερες γεωτρήσεις.

 


Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο κορυφαίος σύμβουλος ενέργειας του Λευκού Οίκου Amos Hochstein χαρακτήρισε «αντιαμερικανούς» τους γεωτρύπανους σχιστόλιθου για την άρνησή τους να ενισχύσουν την παραγωγή πετρελαίου παρά τις πολλαπλές εκκλήσεις των κυβερνήσεων για το σκοπό αυτό. Τώρα, ο κλάδος αντεπιτίθεται. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pioneer Natural Resources, Scott Sheffield, ένα από τα..

πιο ειλικρινή στελέχη του κλάδου, εξήγησε έμμεσα στον Λευκό Οίκο ότι οι γεωτρήσεις σχιστόλιθου δεν θα κάνουν περισσότερες γεωτρήσεις και αυτό είναι. Και είχε έναν εξαιρετικό λόγο για αυτό.

Μιλώντας στους Financial Times σε συνέντευξή του, ο Σέφιλντ είπε ότι η επιστροφή στην αύξηση της παραγωγής τώρα θα προκαλούσε εκροή επενδυτών και οι ενεργειακές μετοχές θα πέσει κατακόρυφα στο κάτω μέρος της χρηματιστηριακής αγοράς. Και αυτός είναι ο λόγος που κανένας δημόσιος πετρελαιαγωγός δεν θα το έκανε.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσετε: όταν παράγετε απόδοση 2 τοις εκατό στο απασχολούμενο κεφάλαιο, καταλήγετε να βρίσκεστε στο κάτω μέρος του S&P 500», είπε ο Σέφιλντ στους FT. «Και, λοιπόν, αν καταλήξουμε να κάνουμε αυτό που μας ζητάει, θα καταλήξουμε ξανά στο κάτω μέρος του S&P 500».

Η πίεση των επενδυτών για υψηλότερες αποδόσεις ήταν ένας από τους λόγους που δόθηκαν τόσο από τη βιομηχανία όσο και από αναλυτές για την τρέχουσα απροθυμία της βιομηχανίας σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ να αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή όπως έκανε πάντα στο παρελθόν όταν οι τιμές αυξάνονταν.

Αυτοί οι επενδυτές παρακολουθούν εδώ και χρόνια πώς οι γεωτρύπανοι σχιστόλιθου καίνε τα μετρητά τους για να μετατρέψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο. Στη συνέχεια έπρεπε να παρακολουθήσουν όλη αυτή την ανάλυση το 2020 με τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά στην ιστορία, παρόλο που η πτώση ήταν σύντομη.

Τώρα, δύο χρόνια μετά, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά τόσο με τις τιμές του πετρελαίου όσο και με τα γεωτρύπανα σχιστόλιθου. Καμία εταιρεία δεν φαίνεται να έχει τη φιλοδοξία να δει πόσο πετρέλαιο μπορεί να παράγει εάν αφιερώσει το μυαλό και τους πόρους της. Αντίθετα, οι γεωτρύπανοι σχιστόλιθου μαθαίνουν εκ νέου την κεφαλαιακή πειθαρχία και δίνουν προτεραιότητα στους μετόχους τους μετά από, θα έλεγε κανείς, χρόνια παραμέλησης.

Ως αποτέλεσμα, επισημαίνουν οι FT στην ιστορία τους στη συνέντευξη με το Sheffield, οι ενεργειακές μετοχές έχουν γίνει οι καλύτερες επιδόσεις στο χρηματιστήριο φέτος. Είναι απίθανο οποιαδήποτε ενεργειακή εταιρεία να διακινδύνευε αυτή την απόδοση μόνο και μόνο για να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις μιας διοίκησης που από την αρχή ήταν εναντίον ολόκληρης της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης αμιγώς πρακτικοί περιορισμοί, όπως σημείωσε ο Σέφιλντ στη συνομιλία του με τους FT. Οι υπηρεσίες πετρελαιοειδών κοστίζουν πολύ περισσότερο από ό,τι πριν από μερικά χρόνια και υπάρχουν ελλείψεις εξοπλισμού.

«Επέκρινε τις μεγάλες εταιρείες και τους ανεξάρτητους ότι δεν αυξήθηκαν περισσότερο. Δεν συνειδητοποιεί ότι αν θέλαμε να αυξήσουμε περισσότερο από 5 τοις εκατό, θα έπρεπε να καλέσω όλους τους εργολάβους υπηρεσιών. θα μου χρεώσουν 30 με 40 τοις εκατό παραπάνω. Θα χρειαστεί ένας χρόνος για την κατασκευή νέου εξοπλισμού. θα χρειαστούν δύο χρόνια για να αρχίσουν να δείχνουν αποτελέσματα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, μπορεί να περάσετε από μια κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου», εξήγησε ο Σέφιλντ.

Πράγματι, η αποστολή μηνυμάτων από τον Λευκό Οίκο στη βιομηχανία πετρελαίου είχε έναν εξαιρετικά σύντομο ορίζοντα, με έμφαση στο παρόν και περιλαμβάνει την προφανή υπόθεση ότι με λίγη καλή θέληση, η βιομηχανία θα μπορούσε να προσθέσει άλλα ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στην παραγωγή σε ένα θέμα. των ημερών.

Προς το παρόν, ωστόσο, αυτό είναι φυσικά αδύνατο, και οι απειλές για απροσδόκητα κέρδη δεν έχουν βοηθήσει τους γεωτρύπανους σε μια πιο γενναιόδωρη διάθεση. Ούτε το πολύ πιο ήπιο μήνυμα που ήρθε την περασμένη εβδομάδα από τον Υπουργό Ενέργειας Granholm.

«Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε μαζί σας», είπε σε μια ένωση βιομηχανίας, αναγνωρίζοντας ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθούν για πολύ καιρό ακόμη και παραδέχτηκε ότι η ενεργειακή μετάβαση, εάν συμβεί πολύ γρήγορα, «θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες που θα βλάψουν άνθρωποι, προκαλέστε αντιδράσεις».

Αυτό το κλαδί ελιάς, όπως το ονόμασε το Bloomberg, μπορεί να είναι ένα θετικό σημάδι από μόνο του, αλλά είναι απίθανο να αλλάξει τη γνώμη των γεωτρητών σχιστόλιθου. Απλώς δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος να κάνουν περισσότερες γεωτρήσεις και η διοίκηση δεν μπορεί να τους δώσει.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου