Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Πώς θα είναι η ταμειακή ροή για το Big Oil το επόμενο έτος;

 



Οι τιμές του αργού πετρελαίου μειώνουν τα προηγούμενα κέρδη, για λίγο, αφού το Reuters ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα διατηρήσει την τρέχουσα πολιτική παραγωγής πετρελαίου στη συνεδρίαση του ομίλου την..

επόμενη εβδομάδα . Το Reuters αναφέρει ότι πέντε πηγές του ΟΠΕΚ+ τον ενημέρωσαν ότι η συνεδρίαση της Κυριακής πιθανότατα θα ανατρέψει την υπάρχουσα πολιτική, ενώ δύο άλλες πηγές είπαν ότι η ομάδα θα μπορούσε να συζητήσει μια άλλη μείωση της παραγωγής αν και η πιθανότητα μιας άλλης μείωσης θεωρείται χαμηλή.

Ευτυχώς, τα αποθέματα πετρελαίου ήταν πολύ πιο συνεπή από τα εμπορεύματα που παρακολουθούν, σημειώνοντας ένα ισχυρό ράλι, παρόλο που οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει απότομα από την τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ. Το κορυφαίο σημείο αναφοράς του ενεργειακού τομέα, το Energy Select Sector SPDR Fund (NYSEARCA: XLE), ανέβηκε 33% τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ οι μέσες τιμές του αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 18%. Η XLE μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται για απόδοση 59,3% από το έτος μέχρι σήμερα, την καλύτερη από κάθε τομέα της αγοράς των ΗΠΑ. 

Ένα άλλο αναπάντεχο εύρημα: τα ενεργειακά αποθέματα παραμένουν φθηνά παρά την τεράστια αύξηση. Όχι μόνο ο κλάδος ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό την αγορά, αλλά οι εταιρείες αυτού του κλάδου παραμένουν σχετικά φθηνές, υποτιμημένες και έχουν προβλεπόμενη αύξηση κερδών άνω του μέσου όρου. Ο ενεργειακός τομέας έχει μέσο μελλοντικό P/E με βάση την εκτίμηση EPS του 2023 μόλις 9,9, πολύ χαμηλότερο από το μέσο πολλαπλάσιο του 17,1 του S&P 500.

Ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν εγκαταλείψει τα περισσότερα από τα κέρδη του τρέχοντος έτους, πολλοί ειδικοί στα εμπορεύματα παραμένουν ανοδικοί στη μακροπρόθεσμη τροχιά του ενεργειακού τομέα, με τον αναλυτή της Jefferies σε παγκόσμιο επίπεδο για μετοχές, Sean Darby. , να γράφει , « Η έλλειψη επενδύσεων ανάντη την τελευταία δεκαετία και Η απροθυμία των ανεπτυγμένων παγκόσμιων οικονομιών να προσθέσουν επαρκή χωρητικότητα στην εγχώρια αγορά, προτιμώντας τις «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είχε ως αποτέλεσμα οι παγκόσμιες εταιρείες ενέργειας να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους έναντι μετρητών. ”

Με πολλές εταιρείες ενέργειας να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην επιστροφή περισσότερων μετρητών στους μετόχους παρά στη χρήση τους για σκοπούς επέκτασης, η ομάδα Jefferies έχει ελέγξει τις μετοχές ενέργειας και έχει εισαγάγει 20 με τις υψηλότερες αποδόσεις ελεύθερων ταμειακών ροών. Η απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών είναι ένας δείκτης χρηματοοικονομικής φερεγγυότητας που συγκρίνει τις ελεύθερες ταμειακές ροές ανά μετοχή που αναμένεται να κερδίσει μια εταιρεία έναντι της αγοραίας αξίας της ανά μετοχή. Ο λόγος υπολογίζεται λαμβάνοντας τις ελεύθερες ταμειακές ροές ανά μετοχή διαιρεμένες με την τρέχουσα τιμή της μετοχής. Ένα αποτέλεσμα υψηλής απόδοσης ελεύθερων ταμειακών ροών μας δείχνει ότι μια εταιρεία δημιουργεί αρκετά μετρητά για να εκπληρώσει το χρέος και άλλες υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών μερισμάτων. Η απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών θεωρείται μια πιο ακριβής αναπαράσταση των αποδόσεων της επένδυσης σε σύγκριση με τις αποδόσεις που βασίζονται σε μη πλήρως επιστρεφόμενες ταμειακές ροές ή λογιστικά κέρδη.


1. Equinor ASA         

Εκτιμ. Απόδοση FCF 2023: 27,72%

Εκτιμ. 2023 “headroom”:25,61%

Η μεγαλύτερη Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Νορβηγίας (NOC) Equinor ASA (NYSE: EQNR) δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση, παραγωγή, μεταφορά, διύλιση και εμπορία πετρελαίου και προϊόντων που προέρχονται από πετρέλαιο στη Νορβηγία και διεθνώς.

Για δεκαετίες, η Equinor προμήθευε την ΕΕ με φυσικό αέριο και τώρα αποκομίζει τα οφέλη από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου καθώς το μπλοκ απομακρύνεται από το ρωσικό φυσικό αέριο -- κάτι που εξηγεί γιατί είναι η μεγαλύτερη πηγή μετρητών εδώ. Αλλά δεν αρκείται μόνο στα υπάρχοντα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Πριν από μια εβδομάδα, η Equinor ανακοίνωσε ότι υπέβαλε σχέδιο για την ανάπτυξη και τη λειτουργία της ανακάλυψης αερίου Irpa στη Νορβηγική Θάλασσα.

Η εταιρεία και οι συνεργάτες της σχεδιάζουν να ξοδέψουν 14,8 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (~ 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για να ξεκλειδώσουν περίπου 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανακτήσιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου, που ισοδυναμούν με 124 εκατομμύρια boe ή την κατανάλωση σχεδόν 2,4 εκατομμυρίων βρετανικών νοικοκυριών σε μια περίοδο επτά ετών. Η ανάπτυξη θα αξιοποιήσει την υπάρχουσα υποδομή στο κοντινό κοίτασμα Aasta Hansteen, το αέριο θα παραδοθεί μέσω του συστήματος αγωγών Langeled σε πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.


2. EQT Corp.       

Εκτιμ. Απόδοση FCF 2023: 24,61%

Εκτιμ. 2023 “headroom”:23,21%

Η EQT Corporation (NYSE: EQT) είναι μια εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου με έδρα τις ΗΠΑ που παράγει φυσικό αέριο, υγρά φυσικού αερίου (NGLs), συμπεριλαμβανομένων αιθανίου, προπανίου, ισοβουτάνιου, βουτανίου και φυσικής βενζίνης. Η EQT είναι μία από τις οκτώ ενεργειακές μετοχές που ο Jeffries έχει αξιολογήσει με Αγορά μαζί με τις Exxon Mobil (NYSE:XOM), Valero Energy (NYSE: VAL), ConocoPhillips (NYSE:COP), Halliburton Co. (NYSE: HAL), Baker Hughes Co. (NASDAQ: BKR), Schlumberger Ltd. (NYSE:SLB) και EOG Resources Inc. (NYSE: EOG).

Η EQT είναι μια μεγάλη μαζορέτα για την ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών LNG στον κόσμο. Τον Απρίλιο, η εταιρεία παρουσίασε ένα σχέδιο επικεντρώνεται στην παραγωγή περισσότερο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αυξάνοντας δραματικά τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην Appalachia και γύρω από τις λεκάνες απορροής σχιστόλιθου της χώρας, καθώς και τη χωρητικότητα των τερματικών σταθμών αγωγών και εξαγωγών, η οποία είπε όχι μόνο θα ενισχύσει Η ενεργειακή ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και να βοηθήσει να σπάσει η παγκόσμια εξάρτηση από τον άνθρακα και από χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν.


3. Eni SpA                 

Εκτιμ. Απόδοση FCF 2023: 24,22%

Εκτιμ. 2023 “headroom”: 18,02%

NOC Eni SpA της Ιταλίας (NYSE: E) δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ιταλία και διεθνώς.

Στις 13 Νοεμβρίου 2022, Eni πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο μετά την πρώτη αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που παρήχθη από το κοίτασμα φυσικού αερίου Coral, στα εξαιρετικά βαθιά νερά της λεκάνης Rovuma στα ανοικτά των ακτών της Μοζαμβίκης, αναχώρησε από το Coral Sul Floating Liquefied Εγκατάσταση Φυσικού Αερίου (FLNG). Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Eni, το Coral Sul FLNG διαθέτει ενεργειακή ασφάλεια φυσικού αερίου και διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. ικανότητα υγροποίησης φυσικού αερίου 3,4 εκατομμυρίων τόνων ετησίως και θα παράγει LNG από τα 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου της δεξαμενής Coral. Στις 23 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Μοζαμβίκης, Filipe Jacinto Nyusi, επισκέφτηκε και εγκαινίασε την εγκατάσταση Coral-Sul FLNG, που κατασκευάστηκε για την ανάπτυξη του Coral South, ένα έργο ορόσημο για τη βιομηχανία φυσικού αερίου, που προβάλλει τη Μοζαμβίκη στην παγκόσμια σκηνή LNG. Ταυτόχρονα, συμβάλλει σημαντικά στην

Αλλά η Eni κάνει και άλλα offshore παιχνίδια αλλού. Η Eni, η οποία κατέχει μερίδιο 40% στο Block 9 στα λιβανέζικα ύδατα, μαζί με την πλειοψηφική ιδιοκτήτρια TotalEnergies (NYSE:TTE) υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο με το Ισραήλ που θα τους επιτρέψει να ξεκινήσουν την εξερεύνηση μιας προοπτικής που θα μπορούσε να επεκταθεί από το Block 9 στα ισραηλινά ύδατα . Σύμφωνα με τον Λίβανο, η συμφωνία δεν έχει καμία σχέση με την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Πρόκειται καθαρά για μελλοντικές ανακαλύψεις φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Λίβανο να επιβιώσει από μια οικονομική κρίση.


4. Marathon Oil Corp.                      

Εκτιμ. Απόδοση FCF 2023: 21,19%

Εκτιμ. 2023 “headroom”: 20,13%

Η Marathon Oil Corporation με έδρα το Χιούστον του Τέξας (NYSE: MRO) δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση, παραγωγή και εμπορία αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων, υγρών φυσικού αερίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πριν από ένα μήνα, η Marathon ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία από τον σχιστόλιθο Eagle Ford στο νότιο Τέξας από την Ensign Natural Resources έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διπλασιάζοντας σχεδόν τη θέση της στη λεκάνη κοντά στις κληρονομικές συμμετοχές της εταιρείας. Αυτή η συμφωνία συμψηφίζει τον Μαραθώνιο 130.000 καθαρά στρέμματα με 700 πηγάδια για να επεκτείνει όμορφα τη θέση του στο Eagle Ford με 97% λειτουργικό ενδιαφέρον.

Η Marathon αναμένει ότι η συμφωνία θα είναι «άμεσα και σημαντικά αυξημένη σε βασικές χρηματοοικονομικές μετρήσεις», συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης 17% στις λειτουργικές ταμειακές ροές το 2023 και μια αύξηση 15% στις ελεύθερες ταμειακές ροές, ενισχύοντας άμεσα τις διανομές των μετόχων.


5. BP Plc             

Εκτιμ. Απόδοση FCF 2023: 17,85%

Εκτιμ. 2023 “headroom”: 13,79%

Η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου BP Plc (NYSE: BP) είναι μια ολοκληρωμένη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και με βαθιά ενδιαφέροντα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η BP κέρδισε πρόσφατα συμβόλαιο για την εμπορία του μεριδίου της Γουιάνας σε αργό πετρέλαιο που παράγεται το επόμενο έτος από δύο υπεράκτιες πλατφόρμες παραγωγής. Ο ενεργειακός κολοσσός του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντικαταστήσει τη μονάδα συναλλαγών της Saudi Aramco σε μια συμφωνία για την εμπορία του μεριδίου του κράτους που παράγεται από τις πλατφόρμες Liza Destiny και Liza Unity χωρίς χρέωση ανά βαρέλι. Η κυβέρνηση της Γουιάνας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δημοπρατήσει 14 ακόμη υπεράκτια τετράγωνα σε μια προσπάθεια να αυξήσει την παραγωγή προσθέτοντας περισσότερους παραγωγούς πετρελαίου. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά έχει δείξει ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει τη δημοπρασία μέχρι τον Μάιο.

Με ~11 δισεκατομμύρια βαρέλια που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, η Γουιάνα φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις πετρελαίου την τελευταία δεκαετία. Η αμερικανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Exxon Mobil είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στη Γουιάνα και αναπτύσσει την παραγωγή στην υπεράκτια Γουιάνα με ρυθμό που « ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της βιομηχανίας» . 


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου