Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

«Μπλόκο» Μητσοτάκη στις έρευνες πετρελαίου: Πώς αντιδρούν Helleniq Energy και Energean

 





Στοπ στις έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα, φαίνεται να βάζουν οι προχθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που είπε ότι οι εξορύξεις πετρελαίου δημιουργούν κίνδυνο για το περιβάλλον και  διαχώρισε ουσιαστικά τις έρευνες για πετρέλαιο από..

τις έρευνες για φυσικό αέριο.

Μάλιστα οι δηλώσεις αυτές, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, που λίγες μέρες πριν είχε δηλώσει ότι εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για έρευνες πετρελαίου στο Κατάκολο….με αποτέλεσμα, να δημιουργείται και πάλι κλίμα ασάφειας και αναξιοπιστίας καθώς τελευταία στιγμή  αλλάζουν τα δεδομένα για επενδύσεις δεκάδων εκ.ευρώ που η Energean ήταν έτοιμη να ξεκινήσει.

Επενδύσεις για τις οποίες, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ελληνική εταιρεία, είχε λάβει αποφάσεις, σήμερα αντιμετωπίζουν νομικούς και πολιτικούς κινδύνους που τις καθιστούν ίσως απαγορευτικές. Αλλεπάλληλες συσκέψεις από χθες στην Energean, αναζητούν απαντήσεις: Τι θα κάνει με την επένδυση 150 για το κοίτασμα Ε στον Πρίνο, που ήταν έτοιμη να ξεκινήσει αναμένοντας την εξέδρα; Πρέπει να εγκαταλείψει τις παραχωρήσει σε Γιάννενα και Κατάκολο;

Κι αυτό γιατί  ο Πρωθυπουργός, ενώ δίνει το πράσινο φως για τις έρευνες για φυσικό αέριο, κλείνει πλέον σαφώς την  πόρτα για τις έρευνες για πετρέλαιο. Ενώ δηλαδή μέχρι σήμερα κάναμε λόγο για έρευνες υδρογονανθράκων γενικά, καθώς δεν είναι γνωστό από πριν όταν γίνονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις αν θα εντοπιστεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, πλέον, μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαχωρίζονται και “προωθούνται” μόνο οι έρευνες για φυσικό αέριο.

Αυτός ο διαχωρισμός, αναφέρουν πηγές από την Energean ότι δεν είναι δυνατό να γίνει, ενώ αντίθετα η Helleniq Energy  σύμφωνα με πηγές της, αναφέρει ότι έχει ήδη λάβει απόφαση να προχωρήσει σε έρευνες για φυσικό αέριο και όχι για πετρέλαιο.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν πηγές της Energean, “στο Κατάκολο υπάρχει διαπιστωμένα αποθέματα 14 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 1 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αλλά το Σχέδιο Ανάπτυξης που έχει γίνει και με βάση το οποίο έχει ληφθεί η επενδυτική απόφαση, συμπεριλαμβάνει και βασίζεται στην εκμετάλλευση του πετρελαίου. Αν αυτό αποκλειστεί θα πρέπει να γίνει νέο Σχέδιο Ανάπτυξης από την αρχή και Νέα Περιβαλλοντική Μελέτη και  να ληφθεί εκ νέου επενδυτική απόφαση…Πάμε από την αρχή…”

Να τονιστεί ότι το Κατάκολο είναι το μόνο βεβαιωμένο κοίτασμα που έχει σήμερα η χώρα (μετά τον Πρίνο) και το μόνο που έχει Σχέδιο Ανάπτυξης και είχε ληφθεί επενδυτική απόφαση….και ήταν έτοιμο για να ξεκινήσει η εξόρυξη.


Η δήλωση του Πρωθυπουργού

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε  ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στην αχαϊκή πρωτεύουσα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο της εφημερίδας Πρωινή Ηλείας για το αν θα αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Κατάκολο, αν διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός, ήταν κατηγορηματικός:

«Έχω επιφυλάξεις για το ζήτημα του Κατάκολου. Και έχω επιφυλάξεις διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση καμία εξόρυξη που να αφορά πετρέλαιο να μπορεί να θέσει, εν δυνάμει, σε κίνδυνο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Γι’ αυτό κι αυτή τη στιγμή οι έρευνες που προχωράμε είναι σε πολύ πιο βαθιά νερά και αφορούν στο φυσικό αέριο».

Αυτή η είδηση έφερε τα πάνω κάτω στους σχεδιασμούς της Energean η οποία αναμένει εδώ και τρία χρόνια την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ΥΠΕΝ και μόλις πριν 10 ημέρες άκουσε από τον ίδιο τον υπουργό Ενέργειας ότι έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική της αδειοδότηση! Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό είχε πει: «Στην περίπτωση του Κατακόλου έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και αξιολογείται αυτή τη στιγμή από την εταιρεία η δυνατότητα να προχωρήσει σε μια δοκιμαστική γεώτρηση και το επόμενο διάστημα θα δούμε αν θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση να προχωρήσει στη γεώτρηση”.

Λίγες ημέρες πριν είχε προηγηθεί επιστολή – παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη με την οποία τόνισε ότι το κοίτασμα του Κατακόλου είναι το πιο ώριμο αυτή τη στιγμή και η εκμετάλλευση του πρέπει να μπει σε προτεραιότητα καθώς θα έχει οφέλη τόσο σε ενεργειακό επίπεδο όσο και σε οικονομικό.

Στο Κατάκολο υπάρχει διαπιστωμένα αποθέματα (14 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 1 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου) και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα μπορέσει να εξασφαλίσει ενεργειακά την Ηλεία για 30 με 40 χρόνια.

Η ίδια εταιρεία (Energean) ήταν έτοιμη να προχωρήσει την πρώτη ερευνητική γεώτρηση μετά από 22 χρόνια (στην Ζίτσα των Ιωαννίνων) και έτοιμη να τοποθετήσει την πρώτη θαλάσσια εξέδρα άντλησης πετρελαίου μετά από 43 χρόνια (στον Πρίνο). Η επένδυση για τη γεώτρηση στον Πρίνο είναι 150 εκ. ευρώ, για την οποία μάλιστα έχει πάρει δάνειο με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου… Και σήμερα, ενώ θα ξεκινούσε, πλέον η δήλωση του Πρωθυπουργού την αφήνει μετέωρη…

Έτσι ενώ οι σχετικές επενδύσεις είχαν αναθερμανθεί μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Απρίλιο σε σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για επιτάχυνση των ερευνών, ήρθε η προχθεσινή δήλωση να τις  βγάλει εκτός.


Τι λέει η Energean

Με έκπληξη άκουσαν τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα επιτελεία της Energean και όπως αναφέρουν πηγές, πλέον το ρίσκο των επενδύσεων που επρόκειτο να γίνουν στην Ελλάδα,  έχει αυξηθεί πολύ και έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Εξετάζονται οι δυνατότητες και όλα τα ενδεχόμενα, όπως να παγώσουν οι επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα, αλλά αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση συσκέψεων με τα νομικά τμήματα. Επίσης,  σημειώνουν ότι, δεν είναι δυνατό κατά τις έρευνες για φυσικό αέριο αν βρεις κοίτασμα για πετρέλαιο να το αγνοήσεις.

Τέλος, τονίζουν ότι η περιβαλλοντική μελέτη για το Κατάκολο αφορά μόνο το πετρέλαιο και θα πρέπει να γίνει νέα μελέτη από την αρχή για έρευνες φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, θέτουν και θέμα αξιοπιστίας, καθώς, αν πράγματι η Ελλάδα θέλει να μπλοκάρει τις έρευνες για πετρέλαιο έτσι ξαφνικά, δημιουργούνται μεγάλες αμφιβολίες και για την κυβερνητική στάση μελλοντικά και για το φυσικό αέριο

Σημειώνουν, ότι ήδη έχουν επενδύσει 4 εκ. ευρώ στο Κατάκολο, 10 εκ. στο Ιόνιο και 42 εκ. ευρώ στα Ιωάννινα, όπου η γεώτρηση επένδυση 35 εκ. ευρώ από την Energean προγραμματίζεται για το 2023.  Επίσης, αναφέρουν οι πηγές,  ότι τα πιστοποιημένα δυνητικά αποθέματα του Κατάκολου έχουν λογιστική αξία περί τα 120 εκ. δολάρια, αξία που θα πολλαπλασιαζόταν αν ξεκινούσε η παραγωγή με τις τιμές της αγοράς.

Και τονίζουν ότι αν και  υπάρχουν διαπιστωμένα αποθέματα  14 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 1 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο Κατάκολο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προχωρήσουν οι έρευνες για φυσικό αέριο αν αποκλειστεί το πετρέλαιο. Κι αυτό γιατί, το Σχέδιο Ανάπτυξης που έχει γίνει και με βάση το οποίο έχει ληφθεί η επενδυτική απόφαση, βασίζεται στην εκμετάλλευση του πετρελαίου. Αν αυτό αποκλειστεί θα πρέπει να γίνει νέο Σχέδιο Ανάπτυξης από την αρχή και Νέα Περιβαλλοντική Μελέτη και αν το επιτρέπει να ληφθεί εκ νέου επενδυτική απόφαση.  Να τονιστεί ότι το Κατάκολο είναι το μόνο βεβαιωμένο κοίτασμα που έχει σήμερα η χώρα (μετά τον Πρίνο) και το μόνο που έχει Σχέδιο Ανάπτυξης και είχε ληφθεί επενδυτική απόφαση….


Τι λέει η Helleniq Energy

Η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) μαζί με την Energean είναι στην κοινοπραξία για το μπλοκ 2, στο Ιόνιο που   ολοκληρώνει σε λιγότερο από μία εβδομάδα τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, σε δύο οικόπεδα, στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Η Helleniq Energy ολοκλήρωσε δισδιάστατες έρευνες και ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε τρισδιάστατες και στα δύο οικόπεδα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης η κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy αναμένει τις σεισμικές έρευνες που κάνει στην περιοχή η νορβηγική εταιρεία PGS.

Σε αντίθεση με την Energean, πηγές από την Helleniq Energy, ….δεν ξαφνιάστηκαν από τη δήλωση του Πρωθυπουργού, και αναφέρουν ότι ήδη στρατηγική της Helleniq Energy είναι να πραγματοποιήσει έρευνες μόνο για φυσικό αέριο.

Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στην απόφαση της εταιρείας να αποχωρήσει από τις χερσαίες περιοχές και στη δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου κ. Ανδρέα Σιάμισιη, τον Απρίλιο, όταν είχε πει ότι “το ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων εντοπίζεται στο Ιόνιο και την Κρήτη, μόνο σε θαλάσσιες περιοχές και για κοιτάσματα φυσικού αερίου  και όχι πετρελαίου. Στο Ιόνιο όπου έχουν προχωρήσει οι έρευνες θα ακολουθήσουν τρισδιάστατα σεισμικά και ιδανικά γεωτρήσεις σε 2-5 χρόνια ενώ στην Κρήτη όπου υπάρχουν καθυστερήσεις, πιθανώς τα έργα θα επιταχυνθούν”.

Πράγματι, πριν λίγες ημέρες ο επικεφαλής της εταιρείας, ανακοίνωσε ότι ξεκινούν τα τρισδιάστατα σεισμικά στο Ιόνιο και θα ξεκινήσουν και τα σεισμικά στην Κρήτη με στόχο τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι οι έρευνες πετρελαίου δε γίνονται πουθενά στην Ευρώπη και ότι η ευρωπαϊκή πολιτική προωθεί την αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που είναι καύσιμο γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση και απαραίτητο στο πλαίσιο του Repower EU για την ανεξαρτησία της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.


Από το mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου