Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Πολωνία και Γερμανία κοντά σε συμφωνία για κυρώσεις στον αγωγό Ντρούζμπα

 



Tην υποστήριξη της Γερμανίας επιδιώκει η Πολωνία, για την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ στο πολωνο-γερμανικό τμήμα του αγωγού αργού πετρελαίου Ντρούζμπα, ώστε η Βαρσοβία να εγκαταλείψει τη συμφωνία για την αγορά ρωσικού πετρελαίου το επόμενο έτος χωρίς..

να πληρώσει κυρώσεις, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, σε αποκλειστικό δημοσίευμά του.

Ανέφεραν επίσης, ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν σε συμφωνία για να συντονίσει η Πολωνία τις θαλάσσιες προμήθειες πετρελαίου στη Γερμανία μέσω του Γκντανσκ και τμήματος του Ντρούζμπα, ώστε να διευκολυνθεί η αγορά από την Πολωνία του ρωσικής ιδιοκτησίας διυλιστηρίου Schwedt στη Γερμανία.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο μέσω θαλάσσιων οδών από τις 5 Δεκεμβρίου, ωστόσο ο Ντρούζμπα εξαιρείται επί του παρόντος από τις κυρώσεις. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για την πολωνική εταιρεία διύλισης PKN Orlen, η οποία έχει μακροπρόθεσμη συμφωνία για την αγορά ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού και θα έπρεπε να καταβάλει κυρώσεις για να σπάσει τη σύμβαση.

Εφόσον, όμως η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις στον αγωγό- ή τουλάχιστον στο βόρειο τμήμα του που τροφοδοτεί την Πολωνία και τη Γερμανία - και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους για εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου χωρίς κυρώσεις.


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου