Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Η εταιρεία των «Πέντε Θαλασσών» – Το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Energean

 




Η ενεργειακή διαφοροποίηση καθώς και η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης, περνά μέσα από την Μεσόγειο Θάλασσα, και τις επιμέρους περιοχής της.  Η Ανατολική Μεσόγειος, το Αιγαίο Πέλαγος, το Ιόνιο και τέλος η Αδριατική, η κάθε μια ξεχωριστά έχει την δική της..

συμμετοχή.

Στην Ανατολική Μεσόγειο τα κοιτάσματα της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Ελλάδας (νότια της Κρήτης) και της Κύπρου, θα αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για την Ευρώπη, το Ιόνιο μια νέα περιοχή παραγωγής, ενώ  το Αιγαίο Πέλαγος και η Αδριατική σημαντική οδός για την τροφοδοσία των τερματικών FSRU.

Σε αυτόν τον πολύ σημαντικό χώρο που περικλείει όλη την Ενεργειακή Μετάβαση της Ευρώπης, η Energean παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο ο οποίος ξεπερνά το επιχειρηματικό κομμάτι

Για την πορεία της εταιρείας το «V» έχει αναφερθεί σε σχετικά άρθρα, αλλά και οι πιο αισιόδοξοι δεν θα περίμεναν πως η πορεία αυτή θα έφτανε στο σημείο να έβαζε την Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Αν και στο σκληρό παγκόσμιο περιβάλλον η εταιρεία δεν θεωρείται πλέον «ελληνική», ωστόσο στην ουσία είναι ελληνική. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στην ιστορία της εταιρείας, τους μετόχους, εργαζόμενους και άλλα τέτοια στοιχεία. Η «επιμονή» της εταιρείας να κρατά τον Πρίνο σε μια διαδικασία «λειτουργίας», αποδεικνύει πως η Energean σε αυτό το σκληρό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, προτάσσει ένα εθνικό συμφέρον και μάλιστα με κόστος.


Η Energean των «Πέντε Θαλασσών»

Παρακολουθώντας τον χάρτη και στα σημεία που δραστηριοποιείται σήμερα η Energean, θα παρατηρήσουμε πως έχει παρουσία σε όλα τα σημεία – θάλασσες που λαμβάνουν χώρα οι πιο σημαντικές εξελίξεις

Στην Βόρεια Θάλασσα (έστω και με μειοψηφικές συμμετοχές που η ίδια δεν θεωρεί ως core business της), την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο Πέλαγος, το Ιόνιο, και την Αδριατική. Είναι δηλαδή σε όλες τις περιοχές, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στις οποίες η Ευρώπη θα βασίσει την ενεργειακή της μετάβαση.

Πρέπει να σημειώσουμε, και ίσως αυτό είναι το πιο σημαντικό, η Energean αποκτά την δυναμική να αναπτύξει έργα (κοιτάσματα Ισραήλ με εξαγωγή μέσω Αιγύπτου ή Κύπρου ή και Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα, εφόσον προκύψουν εγχώριες ανακαλύψεις) με τα οποία η Ευρώπη είναι πιθανό να αποκτήσει το δικό της φυσικό αέριο από την Μεσόγειο, και να μην εξαρτηθεί – και πάλι – από «ανεξέλεγκτες» πηγές.

Η συμβολή της εταιρείας στις σχέσεις Ισραήλ – Λιβάνου – Αιγύπτου

Το πρωί της περασμένης Τετάρτης, ξεκίνησε η παραγωγή των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο το κοίτασμα Karish από την Energean.

Η επιτυχία δεν αφορούσε μόνο την εξόρυξη, αλλά και την γεωπολιτική, καθώς για πρώτη ένα ενεργειακό έργο αφήνει ένα τεράστιο γεωπολιτικό αποτύπωμα. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος αρκεί να αναφερθούμε στην εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο και κατ’ επέκταση στην θαλάσσια περιοχή, τις απειλές τρίτων κρατών διά οργανώσεων αντιπροσώπων τους, και τέλος, την σύνδεση συμφερόντων που επέφερε σε όλους τους ενεργειακούς «παίκτες» της περιοχής.

Το project της παραγωγής φυσικού αερίου από το συγκεκριμένο κοίτασμα  έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ισραήλ – Λιβάνου, με ιδιαίτερα έντονο το άρωμα και του αιγυπτιακού παράγοντα, αφού η Αίγυπτος και έχει πολύ καλές σχέσεις με τις δύο χώρες που βρίσκονται μεταξύ τους σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά και είναι μια χώρα στην οποία η Energean έχει ήδη σημαντική παραγωγή φυσικού αερίου στον Κόλπο της Αλεξάνδρειας.










Η συμφωνία έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή και υπενθυμίζει πως τέτοια έργα μπορούν να διασφαλίσουν την ειρήνη. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά η Αίγυπτος και το Ισραήλ όπου η ενεργειακή τους συνεργασία έχει εξασφαλίσει στην περιοχή την ειρήνη για περισσότερα από 40 χρόνια

Οι δύο χώρες θέλουν να επεκτείνουν την ειρήνη αυτή και στον Λίβανο ώστε να απομακρυνθούν από την χώρα οι εχθροί και των δύο χωρών. Αυτό θα ξεκινήσει από την ενεργειακή ασφάλεια του Λιβάνου.


Προβολή «Σημαίας»

Μέχρι σήμερα σε όλους τους χάρτες με ελληνικό ενδιαφέρον όπου γίνεται αναφορά ενεργειακών έργων, βλέπουμε τις «σημαίες» γαλλικών, ιταλικών και αμερικανικών εταιρειών.

Από σήμερα στους χάρτες αυτούς αποτυπώνεται και η «σημαία» της Energean και αυτό έχει την σημασία του

Κάθε «σημαία» εξυπηρετεί συμφέροντα, τα οποία έχουν πάντα και γεωοικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις. Ακούμε και διαβάζουμε πολλές φορές , «η Γαλλία και οι ΗΠΑ, θα προστατέψουν τα συμφέροντα τους, στέλνουν πλοία τους».

Για πρώτη φορά, η Ελλάδα θα έχει άμεσο συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να προστατέψει ενεργειακές υποδομές εταιρείας.

Το εντυπωσιακό με την Energean είναι πως για την προστασία των υποδομών της θα προστρέξουν και σύμμαχοι της Ελλάδας, όπως το Ισραήλ και Αίγυπτος

Αυτό είναι το Γεωπολιτικό αποτύπωμα της Energean, το οποίο προφανώς θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εφόσον προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της και για την Κύπρο, με εξαγωγή αερίου από το Ισραήλ και υγροποίηση σε FLNG για περαιτέρω εξαγωγές στις ευρωπαϊκές αγορές.


Από το viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου