Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Ένα ασφαλές και δίκαιο μέλλον για όλους μπορεί να έρθει μέσα από την COP27

 




Το σημαντικότερο ερώτημα στην 27η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27), που διεξάγεται στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022, είναι αν οι πιο πλούσιες, ιστορικά πιο ρυπογόνες χώρες θα πληρώσουν για τις απώλειες και ζημιές που έχουν προκληθεί από την κλιματική αλλαγή. Η Greenpeace θεωρεί ότι μπορεί να γίνει σημαντική πρόοδος σε θέματα..

δικαιοσύνης και στη στήριξη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από προηγούμενες, τρέχουσες και μελλοντικές κλιματικές καταστροφές. Η κλιματική κρίση μπορεί να μετριαστεί μέσω της επιστήμης, της αλληλεγγύης και της λογοδοσίας, με ουσιαστικές οικονομικές δεσμεύσεις, για ένα καθαρό, δίκαιο και ασφαλές μέλλον για όλους.

Η COP27 μπορεί να έχει επιτυχία αν γίνουν οι παρακάτω συμφωνίες: 

. Νέα οικονομική βοήθεια στις χώρες και κοινότητες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, ώστε να αντιμετωπίσουν απώλειες και ζημίες από προηγούμενες, τρέχουσες και μελλοντικές κλιματικές καταστροφές, μέσα από τη δημιουργία μιας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για τις Απώλειες και Ζημίες.

. Διασφάλιση ότι η δέσμευση για υποστήριξη 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις φτωχότερες χώρες θα εφαρμοστεί, ώστε να στηριχθεί η προσαρμογή και η ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις χώρες αυτές, καθώς και εφαρμογή της δέσμευσης που έκαναν οι πλουσιότερες χώρες στην περσινή COP για διπλασιασμό της οικονομικής υποστήριξης για την προσαρμογή ως το 2025.

. Συνεισφορά όλων των χωρών με ισότιμο τρόπο σε μία γρήγορη και δίκαιη κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου και του να μπει άμεσα τέλος σε όλα τα νέα έργα ορυκτών καυσίμων, όπως συστήνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). 

. Να γίνει ξεκάθαρο και σαφές ότι ο περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C είναι η μόνη αποδεκτή ερμηνεία της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και να αναγνωριστούν οι ημερομηνίες κατάργησης της παραγωγής και χρήσης λιγνίτη, αερίου και πετρελαίου, σε ευθυγράμμιση με τον 1,5°C.

. Να αναγνωριστεί ο ρόλος της φύσης και της βιοποικιλότητας στον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς και ως σημαντικό πολιτιστικό και πνευματικό σύμβολο, αλλά και το σπίτι της χλωρίδας και της πανίδας. Η προστασία και αποκατάσταση της φύσης πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και με την ενεργό συμμετοχή των αυτόχθονων πληθυσμών και των τοπικών κοινοτήτων.





Η COP27 είναι η βάση μας ώστε να προκαλέσουμε αλλαγή στη νοοτροπία για να αποδεχτούμε την ανάγκη για συστημική αλλαγή © Greenpeace


“Το αίσθημα ασφάλειας και το να εισακούγεσαι είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία όλων μας αλλά και του πλανήτη. Αυτό πρέπει να συμβεί στην COP27, και μπορεί να γίνει αν οι ηγέτες αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η δικαιοσύνη, η λογοδοσία και η οικονομική ενίσχυση των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κλιματική κρίση στο παρελθόν, τώρα και στο μέλλον, είναι τρεις από τους βασικούς παράγοντες της επιτυχίας όχι μόνο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αλλά και στις μετέπειτα πράξεις. Οι λύσεις υπάρχουν σε αφθονία στους αυτόχθονες πληθυσμούς, τις κοινότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και τους νέους. Αυτό που λείπει είναι η θέληση των πλούσιων ρυπογόνων κυβερνήσεων και εταιρειών να δράσουν, όμως έχουν λάβει το μήνυμα”, δήλωσε ο Yeb Sano, Γενικός Διευθυντής του γραφείου της Greenpeace στη Νοτιοανατολική Ασία και επικεφαλής της αποστολής της Greenpeace στην COP27. 

“Το παγκόσμιο κίνημα, με οδηγό τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τους νέους, θα συνεχίσει να μεγαλώνει αν οι παγκόσμιοι ηγέτες αποτύχουν ξανά, όμως τώρα για άλλη μια φορά τους καλούμε να εντείνουν την προσπάθεια και να δημιουργήσουν την εμπιστοσύνη και τα μέτρα που χρειαζόμαστε, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να δουλέψουν μαζί για το κοινό καλό των ανθρώπων και του πλανήτη”, συμπλήρωσε ο Yeb Sano.

“Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Νιγηρία και το Πακιστάν, μαζί με την ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής, τονίζουν γιατί είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί μία συμφωνία που λαμβάνει υπόψη της τις απώλειες και τις ζημίες που αντιμετωπίζουν τα κράτη που έχουν επηρεαστεί. Οι πλούσιες χώρες και οι ιστορικοί ρυπαντές πρέπει να αποδεχτούν την ευθύνη και να πληρώσουν για τις χαμένες ζωές, τις κατεστραμμένες περιουσίες και τις ρημαγμένες σοδειές”, δήλωσε η Ghiwa Nakat, Γενική Διευθύντρια του γραφείου της Greenpeace στη Μέση Ανατολή και τη νότια Αφρική.





Η Διάσκεψη είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τις αδικίες του παρελθόντος και να καθιερώσουμε ένα σύστημα κλιματικής χρηματοδότησης που θα προέρχεται από τους ιστορικούς ρυπαντές © Francesco Alesi / Greenpeace

“Η COP27 είναι η βάση μας ώστε να προκαλέσουμε αλλαγή στη νοοτροπία για να αποδεχτούμε την ανάγκη για συστημική αλλαγή, και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους στον Παγκόσμιο Νότο. Η Διάσκεψη είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τις αδικίες του παρελθόντος και να καθιερώσουμε ένα σύστημα κλιματικής χρηματοδότησης που θα προέρχεται από τους ιστορικούς ρυπαντές. Μία τέτοια χρηματοδότηση θα αποζημίωνε τις ευάλωτες κοινότητες που έχουν καταστραφεί από την κλιματική κρίση, επιτρέποντάς τους να ανταποκριθούν γρήγορα στην κλιματική καταστροφή, να επανέλθουν και να έχουν μία δίκαιη μετάβαση προς ένα μέλλον πιο ασφαλές και ανθεκτικό με καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια”, συμπλήρωσε η Ghiwa Nakat.

“Η COP27 είναι μια πολύ κρίσιμη στιγμή για να ακουστούν πραγματικά οι φωνές του Νότου και να επηρεάσουν τις αποφάσεις. Από τους αγρότες που παλεύουν σε ένα διαλυμένο αγροδιατροφικό σύστημα και τις κοινότητες που αγωνίζονται ενάντια στις άπληστες, τοξικές εταιρείες ορυκτών καυσίμων, ως τις τοπικές κοινότητες, τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τους μικρούς παράκτιους ψαράδες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλοεταιρείες. Οι άνθρωποι της Αφρικής υψώνουν το ανάστημά τους ενάντια στους ρυπαντες και οι φωνές μας πρέπει να ακουστούν”, δήλωσε η Melita Steele, προσωρινή Διευθύντρια Προγράμματος στο αφρικανικό γραφείο της Greenpeace.

“Οι κυβερνήσεις της Αφρικής πρέπει οι ίδιες να πάνε ένα βήμα παραπέρα από τα δίκαια αιτήματά τους για κλιματική χρηματοδότηση και να απεξαρτήσουν τις οικονομίες από την επέκταση των ορυκτών καυσίμων και την αποικιοκρατική κληρονομιά του εξορυκτισμού. Αντί αυτού, πρέπει να αναπτύξουν ένα διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό μονοπάτι που θα χτιστεί με βάση την επέκταση των καθαρών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες βάζουν σε προτεραιότητα την προστασία της φύσης ώστε να βελτιώσουν την ευημερία των ανθρώπων της Αφρικής”, συμπλήρωσε η Melita Steele.


Σημειώσεις 

. Δείτε αναλυτική ενημέρωση για τα αιτήματα της Greenpeace στην COP27 εδώ

. Στις 2 Νοεμβρίου, το γραφείο της Greenpeace στη Μέση Ανατολή και τη νότια Αφρική δημοσίευσε την έρευνα “Living on the edge –The Implications of Climate Change for Six Countries in the Middle East North Africa Region”. Βρείτε την εδώ στα αγγλικά.


Από το greenpeace.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου