Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Νέα νομοθετική πρόταση για την προστασία των ευρωπαίων εργαζομένων από τον αμίαντο




Στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει ανακοίνωση και υποβάλλει νομοθετική πρόταση για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση στον αμίαντο κατά την εργασία , τροποποιώντας την Οδηγία 2009/148/ΕΚ για τον αμίαντο στην εργασία . Στοχεύει στην ενημέρωση της υπάρχουσας δεσμευτικής οριακής τιμής επαγγελματικής έκθεσης για τον αμίαντο, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και την ..

τεχνική πρόοδο.

Ο αμίαντος είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος καρκινογόνος παράγοντας και παρά την απαγόρευσή του από την ΕΕ το 2005, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία και τους εργαζόμενους, ιδίως στους τομείς των κατασκευών, της συντήρησης και των απορριμμάτων. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε διάφορους τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας (ΕΑΥ), για να αντιμετωπιστεί η δύσμοιρη κληρονομιά της.

Η Επιτροπή και ο EU-OSHA καλούν τα δίκτυά τους και τους ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες για ένα μέλλον χωρίς αμίαντο και για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία όσων δυνητικά εκτίθενται στον αμίαντο. 

Διαβάστε το δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ελέγξτε τους πόρους .

Το «Πρακτικά εργαλεία και καθοδήγηση για επικίνδυνες ουσίες» του EU-OSHA προσφέρει περισσότερους από 70 πόρους που σχετίζονται με τον αμίαντο και την ΕΑΥ .

Ένα άρθρο του OSHwiki εξηγεί την ιστορία του αμιάντου και τις επιπτώσεις του στην υγεία .


Από το osha.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου